Ανακοινώσεις

ΑΝΩΣΗ : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ΕλαιόλαδοΟι κατηγορίες  του ελαιολάδου που είναι θεσπισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές για όλες τις χώρες που παράγουν ελαιόλαδο είναι οι εξής:

1. Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

2. Παρθένο Ελαιόλαδο

3. Ελαιόλαδο Ραφινέ-Εξευγενισμό

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και ιδίως το ελαιόλαδο που προέρχεται από τη  ψυχρή θλίψη του καρπού χωρίς προσθήκης νερού στο ελαιοτριβείο, για να μη καταστραφούν οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά  από την αύξηση της θερμοκρασίας είναι  το αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία.

Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8%(8 χαράκια). Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Όταν είναι πρόσφατης παραγωγής μπορεί να παρουσιάζει μικρή πικράδα και μικρής διάρκειας κάψιμο(μερικά δευτερόλεπτα) στο οισοφάγο. Η μοναδική του γεύση αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, τη φρεσκάδα στις σαλάτες ενώ δύσκολες γεύσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη μαεστρία και μεταχείριση όπως το κυνήγι, τα ψητά και τα λαχανικά βρίσκουν το απόλυτό τους ταίρι.

Το Παρθένο Ελαιόλαδο το οποίο δεν έχει υποστεί περαιτέρω επεξεργασία από την βιομηχανία κατά την τυποποίηση, με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 2% (20 χαράκια).

Το Ραφινέ και Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο που πίσω από τις ωραίες ονομασίες που το βιομηχανικό μάρκετινγκ χρησιμοποιεί, έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1,0% (10 χαράκια).

Ποιοτικοί Δείκτες και Χαρακτηριστικά του Ελαιολάδου

 Η Γνησιότητα και η ποιότητα των ελαιολάδων προσδιορίζονται με βάση το φυσικοχημικά και Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους όπως αυτά προβλέπονται στον Καν(ΕΟΚ) 2568/91.

Φυσικοχημικά  Χαρακτηριστικά του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου - Φασματοσκοπική εξέταση

Με τη μέτρηση ορισμένων παραμέτρων, όπως οξύτητα, αριθμός υπεροξειδίων, συντελεστών απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας Κ232, Κ270, ΔΚ κλπ προσδιορίζουμε την ποιότητα, την παλαιότητα και την νοθεία με άλλα σπορέλαια.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο - Δείκτες:

  • Οξύτητα < 0,8% σε ελαϊκό οξύ
  • Υπεροξείδια <=20 meqO2 /Kg ελαίου
  • Κ270 <= 0,22
  • Κ232<=2,5

Παρθένο Ελαιόλαδο-Δείκτες:

  • Οξύτητα < 2% σε ελαϊκό οξύ
  • Υπεροξείδια <=20 meqO2 /Kg ελαίου
  • Κ270 <= 0,25
  • Κ232<=2,5

Το Ελαιόλαδο Ραφινέ και Εξευγενισμένο

  • Οξύτητα < 1% σε ελαϊκό οξύ
  • Υπεροξείδια <=15 meqO2 /Kg ελαίου
  • Κ270 <= 0,9
  • Κ232<=2,5

Θετικά Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου - Οργανοληπτική Εξέταση

Φρουτώδες - Γίνεται αντιληπτό απευθείας με τη μύτη, αλλά και κατά την γευστική του δοκιμή και εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς και προέρχεται από υγιή και φρέσκο καρπό ο οποίος έχει συλλεχτεί στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης.

Πικρό - Χαρακτηριστική γεύση ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές. Με τη παλαιότητα του ελαιολάδου μειώνεται η ένταση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ελάττωμα.

Πικάντικο - κάψιμο - Έντονη κιναισθητική αίσθηση, χαρακτηριστική των ελαιολάδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου. Παρουσιάζεται με κάψιμο στη αρχή του οισοφάγου και όχι στη στοματική κοιλότητα και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα όταν το ελαιόλαδο το δοκιμάζουμε σκέτο. Το πικάντικο θεωρείται προτέρημα και σε καμιά περίπτωση ελάττωμα.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Εμπορίου-Υπουργείο Ανάπτυξης

Πως καταλαβαίνω την ποιότητα του ελαιολάδου

O καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε την ποιότητα του λαδιού είναι ο εξής:

Ανακαλύπτω τα αρώματα: Πάρτε δύο ποτηράκια από λεπτό γυαλί και ρίχτε μέσα στο καθένα μια κουταλιά λάδι από το κάθε δείγμα λαδιού. Τρίψετε στις παλάμες σας λίγο κάθε ποτηράκι. Το τρίψιμο στις παλάμες σας χρησιμεύει για να ζεσταθεί το περιεχόμενο λάδι και να απελευθερώσει τις πτητικές ουσίες του, τα αρώματά του. Σκεπάζουμε το ποτηράκι με ένα γυαλί, κι αν δεν υπάρχει με την παλάμη. Με σκεπασμένο το ποτήρι αναδεύουμε το περιεχόμενο περιστρέφοντάς στο ώστε να αλείψει όσο περισσότερη εσωτερική επιφάνεια του. Φέρετε το ποτήρι όσο μπορείτε κοντά στην μύτη σας και ξεσκεπάστετο. Εισπνεύσετε βαθιά από την μύτη δύο-τρείς φορές, στην σειρά, για να ακούσετε τα αρώματα που αναδύονται και να τα απομνημονεύσετε. Αν δεν είσαστε σίγουροι αφήστε να περάσουν 3-4 λεπτά και ξαναδοκιμάστε. Έτσι μαθαίνετε να κάνετε την σύγκριση των αρωμάτων των δύο δειγμάτων.

Δοκιμάζω τη γεύση : Βάλτε μια μικρή γουλιά λάδι στο στόμα σας από το ένα ποτήρι και ύστερα από το άλλο.

Ανακατώστε το ελαφρά στο στόμα κι αμέσως σφίχτε τα δόντια σας και ακουμπήστε πίσω τους την άκρη της γλώσσας και με τα χείλη μισάνοιχτα εισπνεύσετε γρήγορα δυο-τρεις φορές στην σειρά χρησιμοποιώντας τους μύες του διαφράγματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο το λάδι θα αλείψει όλο το στόμα. Στο τέλος καταπιείτε το λάδι για να ολοκληρώσετε την γευστική εντύπωση. Απομνημονεύστε τις γεύσεις που διακρίνατε. Και δοκιμάστε με το άλλο. Μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε αλλά εφόσον έχετε ξεπλύνει το στόμα σας με νερό κι έχετε φάει λίγο ψωμί ή μία φέτα μήλου. Μετά από κάθε δοκιμή πρέπει περιμένετε 5-10 λεπτά πριν ξαναδοκιμάσετε.

Παραγγελία Ελαιολάδου από την «Άνωση - Εθελοντές Βόλου»

Το Βιολογικό Ελαιοτριβείο  "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΤΕΛΕΟΥ" διαθέτει Πιστοποιητικό Αξιολόγησης ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2005 HACCP με ισχύ έως το Νοέμβριο 2012 και βεβαίωση από το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων  ΒΙΟ Hellas για την Παραγωγή Ελαιολάδου.

Η Άνωση Εθελοντές Βόλου πήρε 2 δείγματα Ελαιολάδου από τις ανοξείδωτες δεξαμενές του Ελαιοτριβείου και από εμφιαλωμένο Ελαιόλαδο, ήλεγξε τις Φυσικοχημικές του ιδιότητες στο Κέντρο Ελέγχου Ποιότητος Νερών και Τροφίμων «Χριστόφορος Τσίβος» Αναγνωστοπούλου 15 - Βόλος, τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι:

  • Οξύτητα: 0,43-0,44 - όριο 0,8
  • Κ270: 0,10 - όριο 0,2
  • Κ232: 0,8-0,9 - όριο 2,5

Η Δύναμη της Εθελοντικής Ομάδας «Άνωση - Εθελοντές Βόλου» είναι η ανταπόκριση και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στα καλέσματα της.