Φάρμακα

Από την ερχόμενη Διανομή ελληνικών προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες", η ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου συνεχίζει τη συλλογή φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου. Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν λήξει (προτείνεται ημ/νια λήξης τουλάχιστον 6 μηνών), τα έχουμε σπίτι μας και δε τα χρειαζόμαστε, οπότε μπορούμε να τα φέρουμε στη Διανομή της Άνωσης.

ΑΝΩΣΗ - Συλλογή Φαρμάκων

Ακολουθεί προτεινόμενη λίστα φαρμάκων, που χρειάζονται περισσότερο στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας:

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ

 • Eισπνεόμενα  (inhalers):

Σαλβουταμόλης: Aerolin, Salbutamol, Astmostat, Salbunova (οποιοδήποτε)

Κορτιζονούχα: Flixotide inhaler 50mcg και 125 mcg, Seretide inhaler 25/125 mcg και 25/50 mcg και γενικά οποιοδήποτε παιδιατρικό διάλυμα για εισπνοές. ΠΡΟΣΟΧΗ: Γίνονται δεκτές μόνο συσκευασίες που να μην έχουν ανοιχτεί και χρησιμοποιηθεί καμία φορά (τα περισσότερα φέρουν στην εξωτερική συσκευασία τους αυτοκόλλητη ταινία που τα σφραγίζει)

 • Αντιβιοτικά σιρόπια

Augmentin 312,5 mg/5mL και 457  mg5mL, Amoxil 250 mg/5mL, Klaricid 250mg/5mL και 500 mg/5mL ή Claripen 250 mg/5mL ή  Zeclaren 250 mg/5mL, Zithromax  22,5 mL και 37,5 mL, Zinadol 250 mg/5mL, Procef 250mg/5mL, Pricefil 250 mg/5mL και γενικά οποιοδήποτε αντιβιοτικό σιρόπι, σε πρωτότυπη ή γενοσημη μορφή.

 • Αναλγητικά-Αντιπυρετικά σιρόπια

Depon, Panadol, Ponstan, Algofren

 • Ατιβηχικά-Βλεννολυτικά σιρόπια

Mucosolvan, Mucothiol, Antis, Sinecod, Prospan και οποιοδήποτε άλλο παιδιατρικό αντιβηχικό/βλεννολυτικό σιρόπι

 • Αντιισταμικά σιρόπια

Atarax, Xozal, Fenistil

για ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 • Eισπνεόμενα  (inhalers και discusμορφές)

Σαλβουταμόλης και κορτιζονούνα οποιασδήποτε εταιρίας και σε οποιαδήποτε περιεκτικότητα για ενήλικες (υπάρχουν πολλές εταιρίες και πολλά σκευάσματα γι’ αυτό και δεν αναφέρονται)

 •  Αντιβιοτικά

Οποιοδήποτε είδους αντιβιοτικό (κυρίως βέβαια πενικιλλίνης, κεφαλοσπορίνης, αζιθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης) και σε όποια περιεκτικότητα

 • Απλά αναλγητικά-αντιπυρετικά

σε χάπια και αναβράζοντα (όπου υπάρχουν) δισκία (depon, panadol, ponstan, ασπιρίνη, salospir κ.λπ.)

 • Αντιδιαβητικά δισκία

solosa(κυρίως 4 mg) και όμοιά του, glucophage, glucofree, glucoplus, januvia, janumet, actos κ.λπ.

 • Ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφίδες, βελόνες
 • Αντιυπερατσικά
 • Κολλύρια, αλοιφές, κρέμες οποιασδήποτε ένδειξης που δεν έχουν ανοιχτεί
 • Γενικής χρήσης υγειονομικό υλικό

γάζες, επίδεσμοι ελαστικοί, βαμβάκι, αιμοστατικά, Betadine sol., βάμμα ιωδίου, χειρουργικά γάντια, οινόπνευμα καθαρό, οξυζενέ, τσιρότα, λευκοπλαστ κ.λπ.

Σημείωση: Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα των ελλείψεων που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε. Τα φάρμακα που γίνονται δεκτά είναι κατά προτίμηση φάρμακα με ημερομηνία λήξεως τουλάχιστον μετά από 6 μήνες και που δεν έχουν ανοιχτεί (στην περίπτωση που πρόκειται για μορφές πολλαπλών δόσεων όπως αλοιφές, κολλύρια, εισπνεόμενα, ταμπλέτες και κάψουλες χωρίς blister) γίνονται δεκτά.

*Η αναφορά σε ονόματα σκευασμάτων γίνεται ενδεικτικά διότι αυτά που αναφέρονται αποτελούν χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της κατηγορίας τους. Σε κάθε περίπτωση φάρμακα με όμοια δραστική ουσία είναι εξίσου πολύτιμα!

Δεν γίνονται δεκτά φάρμακα του ν. 1729 (που χρειάζονται ειδική συνταγή με κόκκινη γραμμή) και φάρμακα που διατηρούνται στο ψυγείο (π.χ. εμβόλια κ.α.)

(Φάρμακα ληγμένα καθώς και αχρησιμοποίητα που δεν χρειάζεται το κοινωνικό φαρμακείο μπορούν να απορρίπτονται στους πράσινους κάδους καταστροφής φαρμάκων που είναι τοποθετημένοι σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.)