Νερό και Ιδιωτικοποίηση

H ΔΕΥΑΜΒ της νέας εποχής

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης,στις 10 Ιουλίου, ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Λ.Μαυρογιάννης,  ανέλαβε να κλείσει τη διαδικασία λέγοντας; “Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον καθαρισμό των δεξαμενών στα χωριά. Θα αρκεστώ μόνο να πώ ότι βρήκαμε μέσα φίδια και ποντίκια”. Φυσικά, η αντίδραση από την πλευρά της Συντονιστικής ήταν έντονη καθώς πολλά μέλη της,  ως εθελοντές στα χωριά τους, στον καθιαρισμό των δεξαμενών για πολλά χρόνια, θεώρησαν τη δήλωση τουλάχιστον προσβλητική. Στα χωριά που συμμετέχουν στην Κίνηση για το νερό, οι κάτοικοι συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΜΒ και ήταν παρόντες στη διαδικασία. Σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό ενισχύεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που οι ίδιοι αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν για να δικαιολογήσουν την ανάγκη της χλωρίωσης από τον Ιανουάριο του 2012. Πόσο θράσος μπορεί να διαθέτει ο συγκεκριμένος άνθρωπος όταν:

1. Πέρασαν 15 μήνες από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η Δημοτική αρχή, τον Ιανουάριο 2012, για να ξεκινήσουν τη διαδικασία του καθαρισμού των δεξαμενών, για πρώτη φορά, στα χωριά. Και αυτό μετά την κριτική που εισέπραξαν για την χλωρίωση του πόσιμου νερού που είχε προηγηθεί. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι των χωριών, οι κοινότητες και οι Δήμοι επί Καποδίστρια, καθάριζαν τις δεξαμενές τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, σε κάποιες δε περιπτώσεις δυο φορές το χρόνο.

2. Τελευταία, ο Δήμαρχος, στην απέλπιδα προσπάθεια του να επαναφέρει τη χλωρίωση και τη συνεπακόλουθη απαξίωση του πόσιμου νερού, δηλώνει ότι από την εμπειρία της ΔΕΥΑΜΒ προκύπτει ότι χρειάζεται πολύ μικρή και ανεπαίσθητη ποσότητα χημικού για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Πως λοιπόν ένα δίκτυο εγκαταλειμμένο, με δεξαμενές σε τόσο μεγάλα χάλια και 60% απώλειες, έτσι υποστηρίζει, χρειάζεται “λίγο” χλώριο για να είναι απόλυτα ασφαλές;

3. Μεσολάβησαν 15 μήνες για να ξεκινήσει από τη Δράκεια ο δεύτερος καθαρισμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει εύλογη ανησυχία αλλά και υποψίες για αυτή την καθυστέρηση.

4. Η εγκατάλειψη δεξαμενών και δικτύων είναι αναμφισβήτητο γεγονός σε όλα τα χωριά. Η ΔΕΥΑΜΒ εξακολουθεί, μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων, να είναι άφαντη σε ότι αφορά τη συστηματική συντήρηση των δικτύων, κομμάτια των οποίων χρειάζονται αντικατάσταση.

Το μέγεθος του θράσους είναι μεγάλο και ασήκωτο από τους κατοίκους των χωριών. Από την πρώτη στιγμή, οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσαν ότι οι πηγές του βουνού είναι πεντακάθαρες, κάτι που σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν για εκατοντάδες χρόνια φροντίσει γι αυτό. Βέβαια κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα δίκτυα είναι στην καλύτερή τους κατάσταση. Ανάλογα με τα πενιχρά τους έσοδα οι πάλαι ποτέ κοινότητες δούλεψαν σκληρά, πολλές φορές με εθελοντική δουλεία των κατοίκων, για να διατηρήσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού στο σημερινό υψηλό επίπεδο. Αλλά επιτέλους, οι τελευταίοι που δικαιούνται να ομιλούν είναι οι διαχειριστές της ΔΕΥΑΜΒ με το εγκαταλειμμένο διάτρητο και ανοικοκύρευτο δίκτυο στην πόλη και την παροχή υποβαθμισμένης ποιότητας νερού στους Βολιώτες “καταναλωτές”, οι οποίοι αφήνουν σχεδόν 30 εκατομύρια ευρώ κάθε χρόνο, στα ταμεία των προμηθευτών εμφιαλωμένου νερού, χωρίς να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ της ΔΕΥΑΜΒ της νέας εποχής.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πηγή: watervolo.blogspot.gr