Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Η Suez "τίμησε" την ομιλία της αντιδημάρχου του Παρισιού, ο Δήμος Αθηναίων όχι!

Αρνητικότατη εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκομένους αλλά και στα μέλη της πρωτοβουλίας μας, η παντελής απουσία ακόμη και για λόγους πρωτοκόλλου εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων στην εκδήλωση με θέμα το νερό που έλαβε χώρα χθες βράδυ με βασική ομιλήτρια και καλεσμένη την αντιδήμαρχο Παρισιού, Anne Le Strat. Αντιθέτως παρόντες ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από το Μαρούσι και την Παλλήνη, δύο εκ των 5 δήμων της Αττικής που έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης.  Στην κατάμεστη αίθουσα του ΒΕΑ, εχθές το βράδυ στις 7, στην Ακαδημίας, η αντιδήμαρχος εξήγησε με συγκρότηση και συγκεκριμένα στοιχεία τα βήματα με τα οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 η δημόσια εταιρία ύδρευσης αποχέτευσης, Eau de Paris, ύστερα από τη λήξη του 25ετούς συμβολαίου με τις μεγάλες ιδιωτικές Suez και Veolia. Εξήγησε στην παρέμβασή της, το πώς επιτεύχθηκε μια επιτυχημένη οικονομικά διαχείριση του φυσικού μονοπωλίου, με κυρίαρχο το στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώσεων καταναλωτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και των εργαζομένων . Ούτε ένα ευρώ από το την εταιρία ύδρευσης δεν φεύγει από την υπηρεσία, παρά επανεπενδύεται για τη συντήρηση των υποδομών και την καλυτέρευση των υπηρεσιών και ούτε μια διακοπή νερού δεν πραγματοποιείται σε μια λογική κοινωνικής συνοχής για τους ασθενέστερους οικονομικά. Το έκανε το Παρίσι, άρα είναι εφικτό!


Στις παρεμβάσεις από ελληνικής πλευράς, από το SAVEGREEKWATER  έγινε λόγος για τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την πίεση που έχει ασκηθεί για το θέμα στην Κομισιόν που οδήγησε στο να δεχθεί να εξαιρεθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης από τις ιδιωτικοποιήσεις αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Με λίγα λόγια περιγράφτηκε πώς δημιουργήθηκε το απαραίτητο “κλίμα” με τη βοήθεια του οποίου μια κυβέρνηση που θα ενδιαφερόταν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος θα μπορούσε να δράσει. Αναδείχθηκε ο κεντρικός ρόλος που μπορούν να παίξουν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση ενώ τονίστηκε επίσης η ευκαιρία εν όψει δημοτικών εκλογών, να πεισθούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα προεκλογικά. Από πλευράς εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, έγινε σαφές πως οι λόγοι των κινητοποιήσεων αφορούν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και όχι των συμφερόντων τους μιας και ακόμη κι αν ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία εκείνοι θα χάσουν λιγότερα από ότι οι πολίτες στο σύνολό τους. Κατόπιν έγινε λόγος για τα αρνητικά που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση όχι μόνο στην περαιτέρω απώλεια του δημοσίου ελέγχου επί του πόρου και την υποβάθμιση της συντήρησης των εγκαταστάσεων που έχουν πληρώσει γενεές γενεών Ελλήνων, αλλά και τις ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια και το εξαιρετικά υψηλό ρίσκο για την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες μας.

Αξίζει να σημειωθεί η “σιωπηρή” παρουσία στην αίθουσα, εκπροσώπου της Suez, που εφόσον αναγνωρίστηκε είχε μια μικρή έκπληξη καθώς το SAVEGREEKWATER του πρόσφερε πριν τελειώσει η παρέμβαση μας, ένα ποτήρι δημόσιο νερό και του ζήτησε να εξηγήσει στην αίθουσα για ποιον άραγε λόγο πρέπει να γίνει ιδιωτικό. Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο αν και ο λόγος δόθηκε επί μακρόν στους συμμετέχοντες από πλευράς ακροατηρίου που ανέδειξαν με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους κι άλλες πτυχές του θέματος της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του πόρου όπως για παράδειγμα το θέμα των ιαματικών πηγών, των φυσικών πηγών και των αλυκών που οδεύουν με διαφορετικό τρόπο προς την ιδιωτική εκμετάλλευση.

Πηγή: www.savegreekwater.org