Ανακοινώσεις

Η ύπουλη προσπάθεια κατάργησης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»

Όλοι εμείς οι κάτοικοι της Μαγνησίας που στηρίξαμε τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» ζητάμε να μας εξηγήσετε γιατί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε ψήφισε αυτόν τον νόμο. Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και αναμένουμε άμεσα την έγγραφη δημόσια απάντησή σας.

Βολιώτες, στηρίξτε την Πανελλαδική Διαμαρτυρία.

Αγαπητοί συμπολίτες

Το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες και ανέδειξε διεθνώς το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας. Μόνο στο νομό Μαγνησίας 13.330 οικογένειες έχουν προμηθευτεί αγροτικά προϊόντα «Χωρίς Μεσάζοντες» από τις 32 διανομές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Βόλου, από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα.

Κι όμως, η κυβέρνηση, αντί να πατάξει τους μεσάζοντες και να περιορίσει τα κέρδη τους, αντί να στηρίξει τους πολίτες και τους παραγωγούς, έπληξε τις λαϊκές αγορές και προχωρά στην εξόντωση των κινημάτων. Μονοδρόμησε την εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, εξυπηρετώντας στην ουσία τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Πρόσφατα, ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί λαϊκών αγορών σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων!! και δεν επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών πλανόδιου εμπορίου σε ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. Δηλαδή, στο εξής, ο νέος παραγωγός που θα βάλει πχ. 10 στρέμματα πατάτες, δεν θα επιτρέπεται να πουλάει τα προϊόντα του απευθείας στους πολίτες, παρά μόνο στους χονδρεμπόρους και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ναι, αυτόν το νόμο ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Όλοι εμείς οι κάτοικοι της Μαγνησίας που στηρίξαμε τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» ζητάμε μας εξηγήσετε:

  • για ποιο λόγο απαγορεύσαν στους καταναλωτές το δικαίωμα προμήθειας προϊόντων της ελληνικής γης απευθείας από τους παραγωγούς;
  • Τι "κακό" έκανε ο Έλληνας παραγωγός και του απαγορεύσαν το πλανόδιο εμπόριο;
  • γιατί με τον απαράδεκτο αυτό νόμο οδηγούν παραγωγούς και καταναλωτές απευθείας στην αγκαλιά των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ; Δεν σκέφτηκαν πως με τον περιορισμό αυτό κάποιοι θα ελέγξουν ολοκληρωτικά την τροφή μας;
  • γιατί επιχειρούν να βάλουν τέλος σε ένα κίνημα το οποίο έδωσε σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς στον τόπο μας;
  • γιατί δημιουργούν παραγωγούς δύο ταχυτήτων; (αφού έχουμε αυτούς που τους ανανεώνεται η άδεια και άλλους που δεν έχουν και δεν πρόκειται να αποκτήσουν;)

Πολίτες της Μαγνησίας

Εδώ και τρία περίπου χρόνια οργανώσαμε με υποδειγματικό τρόπο 32 διανομές ελληνικών προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες". Οι δράσεις μας εξασφάλισαν σε 13.330 οικογένειες ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές και ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς. Στηρίξαμε τον Έλληνα γεωργό, τις τοπικές καλλιέργειες, τα ελληνικά προϊόντα και την τοπική οικονομία. Με όπλο την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και τον εθελοντισμό πολεμήσαμε την αισχροκέρδεια και τα μονοπώλια, δώσαμε ένα γερό χτύπημα στο στρεβλό σύστημα της αγοράς. Και τα καταφέραμε!

Όμως η κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη και ψήφισε ένα νόμο που προσπαθεί να βάλει τέλος στις δράσεις μας «Χωρίς Μεσάζοντες».

Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, διότι μέσα απ' αυτό εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών αλλά και των επαγγελματιών, δίνοντας ταυτόχρονα στον καταναλωτή τη δυνατότητα προμήθειας ντόπιων και ποιοτικών προϊόντων σε δίκαιες χαμηλότερες τιμές.

Σας καλούμε να λάβετε μέρος στη διαμαρτυρία που ξεκινήσαμε σήμερα, και όλοι μαζί να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τα επίμαχα σημεία του νόμου.

Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και την οργάνωση νέων διανομών, χωρίς να πτοηθούμε από την ύπουλη προσπάθεια κατάργησης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»

Σας καλούμε να καταθέσετε κι εσείς τη δική σας ψηφιακή υπογραφή κάνοντας κλικ εδώ και να στηρίξετε την πανελλαδική διαμαρτυρία . Στον ακόλουθο χάρτη κάντε κλικ στον κύκλο του Βόλου και στηρίξτε τον αγώνα κατά της αισχροκέρδειας!

Διαδώστε το!

ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου