Άρθρα στον Τύπο

Φάνης Τριανταφύλλου: Η Ανωση των φτωχώνΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Το προηγούμενο Σάββατο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο η βολιώτικη έκφανση του Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες, η Άνωση, διέθεσε για άλλη μια φορά στους Βολιώτες τρόφιμα, χαρτικά και λοιπά είδη σε τιμές κατά πολύ φτηνότερες του εμπορίου. Ο κόσμος που συνέρρευσε, όπως κάθε φορά, ήταν από τα λαϊκά στρώματα του Βόλου, άνθρωποι χτυπημένοι απ’ την κρίση, οικονομικά δυσπραγούντες, άνεργοι ή, απλώς, πολίτες που βαρέθηκαν να πληρώνουν για να φουσκώνουν τα κέρδη τους τα μεγάλα συμφέροντα.

Το προηγούμενο Σάββατο θα ήταν ευχής έργο για την κυβέρνηση να είναι το τελευταίο που διαθέτει η Άνωση προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η νομοθετική της ρύθμιση που επιχειρεί να καταστείλει και να ματαιώσει το Κίνημα, δίνοντας στους επιτήδειους το αποκλειστικό δικαίωμα να μεσολαβούν μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προκειμένου ένα προϊόν να φτάσει στο ράφι. Με το αζημίωτο, βέβαια, που εκτινάσσει την τιμή του προϊόντος στα ύψη και το καθιστά απαγορευτικό για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Είναι ολοφάνερο ότι εδώ πρόκειται για έναν αγώνα ανάμεσα στα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και τη μικρή παραγωγή. Ο ίδιος ο αγώνας έχει μεσάζοντα την κυβέρνηση, που με νόμους και παρανόμους μεροληπτεί πάντα υπέρ των πλουτοκρατών και εις βάρος των μικρών παραγωγών και των καταναλωτών. Η μεγάλη επιχείρηση χρησιμοποιεί τον μεσάζοντα - γδάρτη για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των μικρών παραγωγών και δεν δίνει δεκάρα για τους καταναλωτές. Ως μια από τις προϋποθέσεις για την επιβίωση των μεγάλων επιχειρήσεων και την επέκταση των κερδών τους είναι οι μικροπαραγωγοί να μην αυτονομούνται και να μην πουλούν μόνοι ή ως συνεταιρισμός τα προϊόντα τους σε τιμές που συμφέρουν και τους ίδιους και τους καταναλωτές. Όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνουν ο αποκλειστικός και μόνος διαθέτης των παραγόμενων προϊόντων, θα μπορούν να κατευθύνουν και να ελέγχουν παραγωγούς και καταναλωτές σύμφωνα με όλους τους κανόνες που θέτει ο ισχυρός στην προσπάθειά του να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από τον αδύναμο.

Το χτύπημα του Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες από την κυβέρνηση δεν βαθαίνει μόνο τη φτώχεια σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τσακίζει και την εργασία. Όλο και περισσότεροι μικροπαραγωγοί παύουν να παράγουν επειδή το προσδοκώμενο κέρδος τούς το τρώει ο μεσάζοντας. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, βιοτέχνες και μ’ ένα λόγο όλοι όσοι πετιούνται έξω από την παραγωγή, ξεπέφτουν στην ανεργία, την ελεημοσύνη των πλουτοκρατών, τις εθνικές συντάξεις και τα παρόμοια. Έτσι, άνεργοι και φτωχοί, γίνονται υποχείρια της πλουτοκρατίας. Δεν διανοούνται καν ότι έχουν δικαιώματα. Κι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που τα μεγαλοσυμφέροντα αποκτούν πλήρη έλεγχο απάνω στο λαό. Αλλά δεν πετυχαίνει όσο οι μικροπαραγωγοί θα συνεταιρίζονται ή θα διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους σε τιμές καλύτερες από των σούπερ μάρκετ ή όσο θα υπάρχουν Κινήματα, όπως το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, που καταργούν το κέρδος του ενδιάμεσου και το προϊόν φτάνει κατά πολύ φτηνότερο στον καταναλωτή. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση μερίμνησε με νόμο το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες να εξοντωθεί. Πραγματικά, το προηγούμενο Σάββατο θα είναι ένα από τα τελευταία της Άνωσης, αν μικροπαραγωγοί κι οι καταναλωτές του Βόλου το επιτρέψουν.

Πηγή: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα