Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Καταπέλτης ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ: Οδηγούμαστε σε μία ακραία ιδιωτικοποίηση του νερού - Ο ιδιώτης παίρνει αποθέματα και δίκτυο χωρίς κόστος

«Ενάντια στη διεθνή πρακτική που ορίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, η κυβέρνηση εκχωρεί τα υδάτινα αποθέματα στα χέρια ιδιωτών» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Νίκο Ξυδάκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι μετατρέπει το νερό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.

«Η κυβέρνηση πέρασε νύχτα με τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, την έναρξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, την εκχώρηση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας» δήλωσε ο Γ. Αλεξανδράκης.

Συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζουν ότι το νερό πρέπει να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο, έρχεται από την πίσω πόρτα να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των υποδομών και των αποθεμάτων.

Εκχωρούνται όλα τα αποθέματα του νερού, η λίμνη του Μόρνου, του Εύηνου, του Μαραθώνα, της Υλίκης και όλα τα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες, μετατρέποντας το νερό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας ιδιώτης μετά από τρία χρόνια να διαχειρίζεται όλον αυτόν τον πλούτο και να μπορεί να ρυθμίζει και την τιμή του νερού καθώς θα πουλάει το νερό στην ΕΥΔΑΠ και σε άλλες εταιρείες. Οδηγούμαστε σε μία ακραία ιδιωτικοποίηση των υδάτων.

Με τη συγκεκριμένη πρακτική θα μετακινηθεί ένα τεράστιο κόστος στην ΕΥΔΑΠ η οποία θα αναγκασθεί να επιβαρύνει τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες.

Αναπόφευκτα, ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους θα αναγκαστεί να μετακινηθεί στα τιμολόγια του νερού με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων του νερού στα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Αλεξανδράκης υπενθύμισε ότι οι υποδομές της ΕΥΔΑΠ έχουν γίνει από το υστέρημα του ελληνικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι το δίκτυο δεν είναι ενεργοβόρο γιατί το νερό έρχεται με φυσική ροή.

«Ο ιδιώτης που θα εκμεταλευτεί όλες αυτές τις υποδομές, δεν χρειάζεται να πληρώνει ενέργεια για τη μεταφορά του νερού. Άρα θα πάρει αποθέματα και δίκτυο χωρίς κανένα κόστος».

To απόσπασμα από την εκπομπή του Ν. Ξυδάκη:

 

Πηγή: thefaq.gr