Άρθρα στον Τύπο

Αγορά χωρίς μεσάζοντες… χθές το πρωι στο Πανθεσσαλικό 10.06.2012

Διανομή ελαιολάδου και φρούτων σε χιλιάδες Βολιώτες σε άκρως ελκυστικές τιμές

Ποιος είπε ότι το κίνημα της πατάτας ήταν μία μόδα που ήλθε και πέρασε; Όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να βρίσκεται χθες το πρωί στο χώρο στάθμευσης απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Εκεί όπου από τις 8 το πρωί εκατοντάδες Βολιώτες με υπομονή και με τη ευγενική συμπεριφορά των μελών της Εθελοντικής Οργάνωσης «ΑΝΩΣΗ» πλήρωναν και έπαιρναν σειρά προκειμένου να προμηθευτούν τις ποσότητες ελαιολάδου ή ελαιών που είχαν παραγγείλει.

Συνολικά 1.500 και πλέον Βολιώτες είχαν φροντίσει τις προηγούμενες μέρες να κάνουν τις παραγγελίες τους. Από αυτούς οι 1.200 περίπου προμηθεύτηκαν λάδι, ενώ άλλα 400 άτομα ήταν εκείνοι που είχαν κλείσει παραγγελίες για την προμήθεια ελαιών. Να ήταν όμως μόνον αυτοί. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν νόστιμα φρούτα εποχής από το Πήλιο, όπως τζάνερα και βερίκοκα.

Η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο και για νόστιμα και τραγανά κεράσια από τη Δράκεια με την άκρως δελεαστική τιμή των 1,70 ευρώ το κιλό. Δυστυχώς όμως το καταστροφικό χαλάζι που έπεσε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, δεν έκανε δυνατή την εμφάνιση των κερασοπαραγωγών στη χθεσινή διανομή. Δεν ήταν όμως μόνο το λάδι, οι ελιές και τα φρούτα. Σε δικούς τους πάγκους υπήρχαν ακόμη μελισσοπαραγωγοί από την Αγριά και παραγωγοί από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων που πουλούσαν ένα αυστηρά χειμωνιάτικο προϊόν, ρεβίθια, που τα πουλούσε προς δύο ευρώ το κιλό. Και αυτά έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο που βρέθηκε χθες στη Νέα Ιωνία.

Οι περισσότεροι που βρέθηκαν χθες το πρωί στο Πανθεσσαλικό ενδιαφέρονταν φυσικά για λάδι. Συνολικά 23 τόνοι ελαιολάδου από την περιοχή του Πτελεού και τις γύρω περιοχές έγιναν άφαντοι σε λιγότερο από πέντε ώρες. Είναι έξτρα παρθένο, μόλις τέσσερα χαράκια η οξύτητά του και άθερμο. Δεκατέσσερα ευρώ κοστίζει η συσκευασία των πέντε λίτρων μας είπαν τα παιδιά από την ΑΝΩΣΗ που εξυπηρετούσαν με προθυμία τους καταναλωτές βοηθώντας να βάλουν τις ποσότητες της παραγγελίας τους στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Ούτε φωνές ούτε διαμαρτυρίες. Όλα σε πλήρη τάξη και ησυχία.

Η ίδια τάξη και ηρεμία γι΄ αυτούς που είχαν παραγγείλει ελιές. Μέσα σε γάρο, η συσκευασία του ενός κιλού στοίχιζε τρία ευρώ. Περίπου 110 κομμάτια βγαίνουν μας λένε τα παιδιά από την Άνωση. Συνολικά ένας τόνος ελαιών από την περιοχή του Πτελεού έγινε και αυτός… καπνός, καθώς 400 άτομα είχαν κλείσει τηλεφωνικά τις παραγγελίες τους.

Ακόμη στη χθεσινή διανομή μπορούσε κάποιος να αγοράσει μικρά φυτά προς 0,35 λεπτά το κομμάτι, τζάνερα προς μισό ευρώ το κιλό από τα Λεχώνια, ενώ από την περιοχή των Λεχωνίων ήταν και τα βερίκοκα που μπορούσε να αγοράσει κάποιος από παραγωγούς της περιοχής, όπως και μέλι από τη Δράκεια και την Αγριά.

Κάποιος βλέποντας το θερμόμετρο να έχει ανηφορίσει για τα καλά από νωρίς το πρωί, θα νόμιζε ότι η χθεσινή διανομή ήταν η τελευταία για το φετινό καλοκαίρι. Μπαίνουμε βλέπετε για τα καλά στην καρδιά της πιο ζεστής εποχής του χρόνου και οι θερμοκρασίες δεν ενδείκνυνται για τέτοιες πρωτοβουλίες. Λάθος.

Τα παιδιά από την ΑΝΩΣΗ κάνουν με μεράκι και πάθος αυτή την προσπάθεια που την ξεκίνησαν διστακτικά στην αρχή και στη συνέχεια αναθάρρησαν αντιλαμβανόμενοι ότι η προσπάθειά τους είχε ευρύτατη αποδοχή από τον απλό κόσμο που χειμάζεται οικονομικά και που αναζητεί με κάθε τρόπο έναν τρόπο να σπάσει το… απόστημα των μεσαζόντων.

Θα κάνουμε ακόμη μία διανομή με όσπρια περί τα τέλη Ιουλίου, μας λέει ο Δημήτρης Κατσίκας ένα από τα 27 παιδιά της Άνωσης που βρέθηκαν χθες στο Πανθεσσαλικό και που δείχνει να τον… γεμίζει αυτό που κάνει. Να εξυπηρετεί τον κόσμο για να πάρει γνήσια και φθηνά προϊόντα για το τραπέζι του.

Με αρέσει αυτό που κάνω μας λέει, με εμφανή τα ίχνη της ικανοποίησης ζωγραφισμένα στο πρόσωπο του. Περίμενα καιρό να διοχετεύσω κάπου τις ελεύθερες ώρες μου μετά τη δουλειά στο Νοσοκομείο. Το βρήκα στην ΑΝΩΣΗ και δεν σκοπεύω με τίποτα να το αφήσω…

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Πηγή: www.taxydromos.gr