Τηγανέλαιο

Αγαπητοί φίλοι, στις τελευταίες 6 διανομές ελληνικών προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες" που πραγματοποιήσαμε στην πόλη μας, καταφέραμε με τη δική σας συμμετοχή να συλλέξουμε 800 κιλά χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου, τα οποία και παραδώσαμε σε τοπικό επαγγελματία για ανακύκλωση. Από την ανταποδοτικότητα αυτής της συλλογής, την περασμένη Τετάρτη συγκεντρώσαμε πάνω από 250 κιλά τροφίμων μακράς διαρκείας.

Θέλοντας να στηρίξουμε το σημαντικό έργο των φορέων κοινωνικής φροντίδας του Βόλου, τα τρόφιμα δωρίθηκαν στο Γηροκομείο και Ορφανοτροφείο Βόλου, τη Μονάδα Αλτσχάιμερ, τις Άσπρες Πεταλούδες και άλλους φορείς, με αφορμή την πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ανέλαβαν και τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσαν στις 11 Δεκέμβρη.

Δεν πετάμε το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο στο νεροχύτη, το μαζεύουμε σε ένα μπουκάλι ή ένα δοχείο. Όσοι θέλετε να συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια, σας περιμένουμε να φέρετε το τηγανέλαιο που έχετε συλλέξει στην επόμενη διανομή της Άνωσης.

Μέσω της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου βοηθούμε τους συμπολίτες μας και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Τηγανίσαμε λοιπόν τις πατάτες, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια μας που κολυμπούσαν στο λάδι και μετά; Τι να το κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι;

Ας δούμε τι επιλογές έχουμε…

Να το ρίξουμε στην αποχέτευση. Λανθασμένη πρακτική μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.

Να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Μέγα λάθος! Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία.

Τι θα λέγατε αν το πετάγαμε στην θάλασσα; Μια ακόμα χείριστη επιλογή καθώς το λάδι στην θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια.

Συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου το Σάββατο 24/11/2012 στην 10η διανομη της Άνωσης στο παρκινγκ του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

Πόσο κακό προκαλεί το τηγανέλαιο που πολλοί συμπολίτες μας συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφου το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα;

Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης κίνησης είναι τραγικές:

- Ενάμιση λίτρο τηγανέλαιο που θα καταλήξει στην θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού ομβρίων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια κηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου για 14 χρόνια!

- Αν το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, μπορεί να προκαλέσει φωτιά στην χωματερή με κίνδυνο την δημόσια υγεία.

- Η κακή συνήθεια να πετάμε στον νεροχύτη το λάδι, έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο το αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού μας όσο και ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως μας επιτρέπει την μετατροπή, με κατάλληλη επεξεργασία, των υγρών αποβλήτων σε βιοντίζελ.

Έτσι λοιπόν οι εθέλοντες της Άνωσης θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτή την κακή συνήθεια απόρριψης των χρησιμοποιημένων ελαίων με μη ενδεδειγμένο τρόπο, αλλά παράλληλα να αξιοποιήσουμε αυτά τα λάδια ανακυκλώνοντάς τα.

Copyright © 2020 ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.

Επικοινωνία
τηλ.:24210-20483, κιν.:6936212706
(Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 6-9 απόγευμα)
email: anwsi.mag@gmail.com