Άρθρα στον Τύπο

1,5 εκατ. κιλά προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες στη Μαγνησία

Ελληνικά προϊόντα διανεμήθηκαν σε 14.670 οικογένειες, ενώ σταθερή παραμένει η ζήτηση στις παραγγελίες

Ενα εκατομμύριο τετρακόσιες εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσια ογδόντα οχτώ κιλά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες διένειμε η «ΑΝΩΣΗ εθελοντών Βόλου» σε 14.670 οικογένειες στα τρία χρόνια δράσης της.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η εθελοντική ομάδα ξεκίνησε να οργανώνει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων το Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2012, με πατάτες Νευροκοπίου και Φλώρινας, που άγγιξαν, σύμφωνα με τις παραγγελίες, τους 181 τόνους.

Το ιδρυτικό μέλος Δημήτρης Τσιλογιάννης θυμάται ότι στο Βόλο είχαν έρθει εφτά τριαξονικά φορτηγά και για να ολοκληρωθεί η διάθεση χρειάστηκε να συνεχιστεί για δεύτερη κατά σειρά μέρα.

Εκτότε η «ΑΝΩΣΗ» συνεχίζει σταθερά και ακλόνητα τη δράση της με διανομές που οργανώνονται μία - δύο φορές το μήνα. Εχει εκτελέσει 44.000 παραγγελίες σε συνολικά 38 διανομές πετυχαίνοντας να χτυπήσει, όπως είπε ο κ. Τσιλογιάννης, το στρεβλό σύστημα της αγοράς.

Η εθελοντική ομάδα οργανώνει την πώληση πολλών αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως απορρυπαντικά και χαρτικά, δίνοντας, όπως επισημαίνει το ιδρυτικό μέλος, εναλλακτική διέξοδο στους καταναλωτές να συντηρούν τα νοικοκυριά τους.

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2012 οπότε υπήρχε η σκέψη οι εθελοντές να επεκτείνουν τη δράση τους στο ρύζι, που τότε «έπιανε» υψηλές τιμές και τελικά προχώρησαν στην οργάνωση διάθεσης πολλών προϊόντων με ενδεικτική τη χθεσινή διανομή που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε τυροκομικά, χαρτικά, απορρυπαντικά είδη.

Το κίνημα έχει αναγνώριση σε Λάρισα, Λαμία, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Αθήνα, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν δήμοι που αναλαμβάνουν οι ίδιοι πλέον αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ο Βόλος ήταν από τις πρώτες πόλεις που συντονίστηκαν. «Βλέποντας την εθελοντική δραστηριότητα στην Κατερίνη πήραμε την ιδέα ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και εδώ και ξεκινήσαμε», είπε το ιδρυτικό μέλος.

Η προσπάθεια της «ΑΝΩΣΗΣ εθελοντών Βόλου» πλαισιώνεται από 40-50 εθελοντές στην κάθε διανομή. «Η ζήτηση είναι σταθερή» εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δύο πρώτες διανομές πατάτας. «Η τιμή τους είχε κατέβει στα 25 λεπτά το κιλό και γι’ αυτό η ζήτηση ήταν τρομερά μεγάλη.

Βασικά προϊόντα διατροφής έφταναν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πωλούνται σε υπερβολικές τιμές και μάλιστα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Βλέπεις τιμές αυξημένες κατά 200-300%. Για παράδειγμα, φέραμε παραγωγούς που διέθεσαν προς πώληση κρεμμύδια με 25 λεπτά το κιλό, ενώ είχαν ανέβει στα 60-80 λεπτά το κιλό.

Επίσης, πωλούν το τυρί με 5,90 ευρώ το κιλό όταν το βρίσκεις με 7-7,50 ευρώ το κιλό, χαρτικά με 1,8 ευρώ το κιλό όταν τα αγοράζεις με 2,80 και 3 ευρώ το κιλό» συμπλήρωσε.

Κανένα κέρδος

Οι εθελοντές της «ΑΝΩΣΗΣ» δραστηριοποιούνται στη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες χωρίς κανένα απολύτως κέρδος. «Διαθέτουμε το χρόνο και τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία. Αυτός είναι και ο μοναδικός μας στόχος» είπε ο κ. Τσιλογιάννης.

Οπως εξήγησε, «οι παραγγελίες των προϊόντων γίνονται ηλεκτρονικά και οι παραγωγοί μισθώνουν οι ίδιοι φορτηγά με δελτίο αποστολής για τη μεταφορά των προϊόντων στο πάρκινγκ απέναντι από το Πανεθεσσαλικό Στάδιο.

Οι πολίτες πληρώνουν στο ταμείο των παραγωγών. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους κόβουν αποδείξεις με ταμειακές ή δίνουν χειρόγραφες, εάν δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ταμειακές μηχανές» συμπλήρωσε.

Πρέπει να γυρίσουμε χρόνια πίσω

Απαντώντας στο αμείλικτο ερώτημα εάν η δραστηριότητα της «ΑΝΩΣΗΣ εθελοντών Βόλου» λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι σε καταστήματα, ο κ. Τσιλογιάννης είπε κατηγορηματικά ότι «δεν έχουμε κανένα στόχο να θίξουμε τους επαγγελματίες.

Αν γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω θα δούμε ότι η κάθε γειτονιά είχε κρεοπωλείο, ψιλικατζίδικο, βιβλιοχαρτοπωλείο, μπακάλικο. Τα μαγαζιά έκλεισαν ένα προς ένα και εξαφανίστηκαν από το χάρτη. Ηταν τότε που άρχισαν να αναπτύσσονται μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ή σούπερ μάρκετ.

Στο παρελθόν είναι που πρέπει να αναζητηθούν και οι ουσιώδεις λόγοι που θίγουν το μικρό επιχειρηματία. Μία εθελοντική ομάδα που θέλει να βοηθήσει τους πολίτες δεν μπορεί και δεν πρέπει να φταίει.

Επίσης, απαραίτητο είναι να σκεφτούμε και το Βολιώτη, εάν σήμερα, που άλλαξαν τελείως οι εποχές, έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ακριβά όλα αυτά τα προϊόντα και τα τρόφιμα που χρειάζεται καθημερινά στο σπίτι» συμπλήρωσε.

Οι παραγωγοί

Ο κ. Τσιλογιάννης εξηγεί επίσης γιατί συμφέρει περισσότερο παραγωγούς άλλων πόλεων να μισθώνουν φορτηγά για μεταφορά των προϊόντων στο Βόλο και διάθεση και δε συμφέρει έναν ντόπιο παραγωγό να διαθέσει τα προϊόντα του μέσω της «ΑΝΩΣΗΣ» χωρίς τα ίδια μεταφορικά.

«Καταρχήν όλα τα προϊόντα που χρειάζεται ένας Βολιώτης δεν υπάρχουν στην πόλη μας», ισχυρίζεται και προσθέτει: «Κατά δεύτερον παρατηρείται το εξής: Να υπάρχουν παραγωγοί που καλλιεργούν προϊόντα και μάλιστα με μεγάλη παραγωγή αλλά να μην ενδιαφέρονται.

Εχουμε απευθυνθεί σε όλους. Για το ελαιόλαδο υπήρχαν πολλοί καλλιεργητές στη Μαγνησία. Ομως οι τιμές των αγροτικών προϊόντων λειτουργούν χρηματιστηριακά. Για παράδειγμα το λάδι επειδή έχει μεγάλη παραγωγή είναι εξαγωγικό προϊόν. Αρα, όλοι οι παραγωγοί θα φροντίσουν να το εξάγουν.

Εμείς φέραμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με 3 ευρώ το λίτρο. Παραγωγοί ή τα ελαιοτριβεία ήθελαν 3,20 ευρώ για χύμα ελαιόλαδο στη δεξαμενή, που τελικά εξάγουν».

Μεταξύ άλλων,υποστηρίζει ότι: «Ο παραγωγός έχει συνηθίσει να σπέρνει, να καλλιεργεί και να έρχεται ο χονδρέμπορος και να του παίρνει όλο το χωράφι. Εμείς βάλαμε τον παραγωγό στη διαδικασία να μαζέψει ο ίδιος την παραγωγή του από το χωράφι, να τη συσκευάσει σε τσουβάλια ή δίχτυα και να την πουλήσει απευθείας στο Βολιώτη.

Θα θέλαμε να διαθέσουν όσοι περισσότεροι παραγωγοί γίνεται τα προϊόντα τους μέσω της «ΑΝΩΣΗΣ», γιατί έχουν ένα αίσθημα αλληλεγγύης και γιατί θέλουν να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους. Αλλά ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει μόνο αυτό, πρέπει να έχει και ένα ικανοποιητικό κέρδος» κατέληξε.

Η «ΑΝΩΣΗ»

Η Συντονιστική Επιτροπή της εθελοντικής ομάδας αποτελείται από τους Σόφη Καπή, Γιώργος Κολοβός και Δημήτρης Κατσίκας.

Βασικός στόχος των εθελοντών είναι η διάθεση ελληνικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στους συμπολίτες σε δίκαιες, όπως υποστηρίζουν, χαμηλότερες τιμές, η ενίσχυση των παραγωγών, η στήριξη των οικονομικά αδύναμων, η αυτοοργάνωση και η συμμετοχή πολλών σε πολιτικές πράξεις (όπως είναι το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες») και ΟΧΙ κομματικές.

Η ΑΝΩΣΗ πραγματοποιεί σε κάθε διανομή συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου και πλαστικών καπακιών η οποία ανταποδίδει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για στήριξη οικογενειών και ιδρυμάτων, καθώς και συλλογή φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο Βόλου.

Ευχαριστεί την ΕΛΜΕ Μαγνησίας που από την πρώτη μέρα διέθεσε χώρο γραφείου για τη δράση της, καθώς και το Γηροκομείο Βόλου που παραχώρησε αποθηκευτικό χώρο για τον εξοπλισμό της.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ