Ανακοινώσεις

ΑΝΩΣΗ - Τρία χρόνια Αντίδρασης και Αλληλεγγύης

Αγαπητοί φίλοι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας, συγκεντρώσαμε πάνω από 500 κιλά τροφίμων τα οποία δωρίσαμε σε δύο ιδρύματα, το Γηροκομείο Βόλου και τις Άσπρες Πεταλούδες. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν τρόφιμα όπως αλεύρι (150 κιλά), πατάτες (142 κιλά), όσπρια (37 κιλά), ελαιόλαδο (38 λίτρα), μέλι (15 κιλά), καλαμπόκι (13 κιλά), ρύζι (12 κιλά), ζυμαρικά (60 κιλά), ζάχαρη (40 κιλά), αυγά (100 τεμ.), τοματοχυμοι (72 συσκ.), τσάι, ρίγανη και μηλόξυδο. Τα παραπάνω προϊόντα προήλθαν τόσο από την προσφορά των παραγωγών που συμμετέχουν στις διανομές ελληνικών προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες" όσο και από την ανταταποδοτικότητα σε τρόφιμα της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, όπως το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο, τα πλαστικά καπάκια και τα κουτάκια αλουμινίου (από την αυριανή διανομή).

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 3 χρόνια δράσης, προχωράμε στην 40η διανομή μας και συνεχίζουμε το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα που βασίζεται στην αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αντίδραση των πολιτών απέναντι σε όσα μας έχουν επιβάλλει, με σκοπό την στήριξη της τοπικής κοινωνίας της πόλης μας και των οικονομικά αδύναμων, όσο και των παραγωγών της χώρας μας. Σε ένα στρεβλό σύστημα αγοράς που ευνοεί εδώ και χρόνια την αισχροκέρδεια, που συνεχίζει να λειτουργεί από κεκτημένη ταχύτητα όταν η αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας έχει καταρακωθεί, δηλώνουμε παρόντες και αντιστεκόμαστε.

Οφείλουμε να διευκρινήσουμε ότι λόγω της αυξημένης τιμής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (17 € και άνω), δεν προχωρήσαμε στη διανομή του και ούτε θα το κάνουμε στις διανομές που ακολουθούν. Στόχος είναι βεβαίως ο παραγωγός να έχει ένα ικανοποιητικό κέρδος, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπούμε στο παιχνίδι μεγιστοποίησης αυτού του κέρδους. Όποιος επικαλείται χρηματιστηριακές τιμές ή τιμές αγοράς που διαμορφώνονται από τις εξαγωγές ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει να έχει υπόψιν ότι αυτοί που πραγματικά λειτουργούν την αγορά, αυτοί που τελικά δημιουργούν ανάπτυξη, αυτοί που στηρίζουν τον πρωτογενή και όχι μόνο τομέα, είναι οι πολίτες αυτής της χώρας που έχουν χρήματα να αγοράσουν τα προϊόντα των παραγωγών, και αυτή τη στιγμή κάποιοι τους έχουν αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί να φαντάζει ουτοπικό, αλλά ο παραγωγός  θα πρέπει να υπολογίζει πολύ σοβαρά πέρα από το κέρδος και την οικονομική δυνατότητα των συμπολιτών του, κάτι που έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο των παραγωγών που έχουν έρθει στο Βόλο εδώ και τρία χρόνια.

Αγαπητοί συμπολίτες, παρά τη δυσκολία των καιρών, την παρακμή που κάποιοι καλλιέργησαν εδώ και χρόνια σε αυτή τη χώρα και δυστυχώς ακόμα και σήμερα αρνούμαστε να ανοίξουμε τα μάτια και να αντιδράσουμε, μια χούφτα βολιωτών εθελοντών κατάφερε να απευθυνθεί σε πάνω από 15.000 οικογένειες της πόλης μας και να στηρίξει δεκάδες παραγωγούς που διέθεσαν συνολικά πάνω από 1.500 τόνους ελληνικών προϊόντων απευθείας στους συμπολίτες μας. Έχοντας αφήσει ήδη μια μικρή κληρονομιά πίσω μας, κάνοντας τη συλλογική αντίδραση ανάγκη για να ζήσουμε και όχι να επιβιώσουμε, εγκαταλείψαμε την προσταγή δεκαετιών που λέει "κοίτα τη δουλειά σου υπάρχουν άλλοι που μπορούν, να βγάλουνε το φίδι από την τρύπα κι ας χαθούν", πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει όλους όσους συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Καλή δύναμη σε όλους!

ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου