Νερό και Ιδιωτικοποίηση

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΗΣ: "Θα αρδεύσουμε μόνοι μας". Την αυτονομία επιλέγουν και άλλα χωριά!

Τι κι αν πέρασε ο κανονισμός άρδευσης στην ΔΕΥΑΜΒ? Οι αποφάσεις που παίρνονται χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών δεν έχουν τύχη. Πόσο μάλλον όταν για να εγκριθούν επιστρατεύονται αντιδημοκρατικές διαδικασίες και στέλνονται στο νοσοκομείο πολίτες, θύματα αστυνομικής βίας. Κάτω από νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής, τα χωριά μπαίνουν σε ένα νέο κύκλο συγκεντρώσεων και συνελεύσεων με θέμα την επόμενη μέρα της διαχείρισης της άρδευσης. Άλλωστε μπήκαμε ήδη τυπικά στην περίοδο άρδευσης.

Την Κυριακή 29 Μάρτη το απόγευμα, οι κάτοικοι του Αγ. Βλάση συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου. Η συγκέντρωση ήταν κυριολεκτικά πολυπληθής. Αφού ακούστηκαν διάφορες απόψεις αποφάσισαν ομόφωνα:

1. Να απορρίψουν για πολλοστή φορά τον κανονισμό άρδευσης που τελικά «πέρασε» ερήμην ουσιαστικά των τοπικών κοινωνιών, ως προς το περιεχόμενο και τις διαδικασίες.

2. Να ανανεώσουν το αίτημά τους να γίνεται η διαχείριση της άρδευσης από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Βόλου και όχι από την ΔΕΥΑΜΒ.

3. Να αναλάβουν να διαχειριστούν μόνοι τους την άρδευση (ορισμό υδρονομέων, συντήρηση αυλακιών), όπως άλλωστε ξέρουν πολύ καλά να κάνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, χωρίς την οποιαδήποτε διαμεσολάβηση της ΔΕΥΑΜΒ. Δεν πρόκειται να υποβάλλουν αιτήσεις για άρδευση και δεν θα συνεργαστούν για συλλογή πληροφοριών γύρω από τις αρδευόμενες εκτάσεις, στο πλαίσιο της ΔΕΥΑΜΒ.

Παρόμοια απόφαση έχουν πάρει οι Σταγιάτες και πρόκειται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον και τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου μέσα από τις συνελεύσεις τους. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι απαντούν στη δημοτική αρχή και στην πολιτική που ακολούθησε πάνω σε αυτό το σοβαρό θέμα του νερού. Μια πολιτική αντίθετη με τις προεκλογικές θέσεις του δήμαρχου, ο οποίος δήλωνε ότι δεν μπορεί κανείς να παρέμβει στη διαχείριση των νερών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών συμβουλίων.

Θυμίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων ανήκουν στην παράταξη του δήμαρχου. Ωστόσο, υπερασπίζονται σθεναρά τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων απέναντι σε μια πρωτοφανή επιθετικότητα και αυταρχικότητα από την πλευρά του, που εκφράζεται με απειλές, εκβιασμούς και ακατονόμαστες ύβρεις.

Πέραν της «αυτονόμησης» των χωριών στο θέμα της άρδευσης βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες τοπικών συμβούλων και πολιτών με προσφυγές στη δικαιοσύνη και ενστάσεις στην κεντρική περιφερειακή διοίκηση για τη νομιμότητα του κανονισμού ως προς το περιεχόμενο και τις διαδικασίες.

Πηγή: watervolo.blogspot.gr