Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Απάντηση της Λαϊκής Συνέλευσης Σταγιατών στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ

Χρειάστηκε να περάσουν 26 μέρες για να μάθουμε την αιτία της διακοπής της παροχής νερού στα σπίτια μας από την πηγή της Κρύας Βρύσης. Την Τρίτη 13/5/2020, η ΔΕΥΑΜΒ δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκοψε τον ομφάλιο λώρο του χωριού με την πηγή, βάζοντας τέλος σε μια υπαρξιακή σχέση 350 χρόνων.

Το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης παραπέμπει στην στερεότυπη φρασεολογία με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της. Μιλάει για δολιοφθορείς, μειοψηφίες, κοινωνικές ανισότητες και μπαταχτσήδες.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι “δολιοφθορές” στις δεξαμενές και στους χλωριωτές είναι η αιτία. Και επειδή οι “δολιοφθορείς” λειτούργησαν μέσα στην πανδημία, η δημοτική αρχή απάντησε ανάλογα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί εκδικητικά.

Ωστόσο, η αναφορά στις δολιοφθορές αποτελεί το πρόσχημα για την αποκοπή της Κρύας Βρύσης. Το 2010, όταν επιχειρήθηκε από τον δήμαρχο Πορταριάς Ν. Κοντορίζο εναγωνίως το πούλημα της πηγής σε βιομήχανο του Βόλου, δεν είχε ανακοινωθεί καμία δολιοφθορά από τη ΔΕΥΑΜΒ. Όπως δεν είχε ανακοινωθεί και το 2011, όταν ο δήμαρχος Βόλου Σκοτινιώτης υπέγραφε τεχνική έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με την οποία «το σύστημα υδροδότησης των Σταγιατών με άντληση είναι ανορθόδοξο και πρέπει η υδροδότηση να γίνει από την Πορταριά με βαρύτητα. Υπάρχει μάλιστα έτοιμο δίκτυο.» Το 2016, στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της χλωρίωσης, ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΜΒ επανέλαβε ακριβώς το ίδιο. Ούτε και τότε βέβαια είχε ανακοινωθεί κάποια «δολιοφθορά».

Για να φτάσουμε στις 23/1/2020, όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ μίλησε, ξεκάθαρα πια, για εμφιάλωση του πηγαίου νερού του Πηλίου! Αυτή είναι και η πραγματική αιτία της αλλαγής της πηγής υδροδότησης του χωριού. Αποδέσμευσαν την πηγή για να την εκμεταλλευτούν.

Η επίκληση των εξόδων για την λειτουργία του αντλιοστασίου ως αιτία για την αποκοπή, είναι τουλάχιστον αστεία. Είναι το μόνο, ασήμαντο έξοδο, το οποίο μάλιστα υπερκαλύπτεται από το πάγιο που πληρώνουμε. Η ΔΕΥΑΜΒ, ως φαίνεται, συνυπολογίζει και το χλώριο με το οποίο υποβαθμίζει το νερό, και που αποτελεί δική της επιλογή. Κάνουμε όμως και τη δική μας κοστολόγηση, στην οποία περιλαμβάνουμε τις τακτικές χημικές αναλύσεις του νερού, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τις επισκευές του δικτύου, καθώς και έναν τεράστιο όγκο δουλειάς ως ενεργοί πολίτες για να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή την πηγή μας και το δίκτυο της άρδευσης. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, αποκαθιστούμε ζημιές που προκαλούν διακοπή της παροχής, όπως τα Χριστούγεννα του ‘14 και του ’15, όταν οι κάτοικοι εργαστήκαμε σκληρά μέσα στα χιόνια και σε συνθήκες πολικού ψύχους για να αποφράξουμε το δίκτυο προσαγωγής από την Κρύα Βρύση και να αποκαταστήσουμε διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο διανομής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες έκτοτε, η ΔΕΥΑΜΒ αρνήθηκε πεισματικά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η εμμονή της στη φτηνή αλλά τοξική λογική να ρίχνει χλώριο και να εξαφανίζεται, μας ανάγκασε να κάνουμε οι ίδιοι εκτεταμένα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας της πηγής και του δικτύου ως την κεντρική δεξαμενή. Ενδεικτικά αναφέρουμε επίσης την χειροκίνητη λειτουργία διανομής νερού σε πολλές περιπτώσεις, όλο το 24ωρο, λόγω μηχανικών βλαβών για τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ αδιαφορούσε. Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα χωριά όπου οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει προσωπική εργασία, υλικά και χρήματα για να γίνουν παρόμοιες επεμβάσεις. Μας οφείλετε, δεν σας οφείλουμε.

Προσπαθείτε, κατά τη γνώριμη τακτική σας του «διαίρει και βασίλευε», να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας του Βόλου, ονομάζοντάς τους μάλιστα «κορόιδα». Λέτε ότι πληρώνουν για μας. Κανένας δεν πληρώνει για μας, αφού δεν έχετε κάνει τίποτα τα 6 χρόνια που διαχειρίζεστε την ύδρευση στα χωριά! Αντίθετα, όλοι οι πολίτες του Βόλου πληρώνουν τη δική σας απραξία στο σοβαρό θέμα της ΕΡΓΗΛ. Πληρώνουν το νερό δυο φορές! Μία σε σας, χωρίς να το πίνουν, και άλλη μία στην αγορά του εμφιαλωμένου, την οποία σιγοντάρετε εκκωφαντικά.

Λέτε επίσης ότι φροντίζετε για την υγεία μας. Σας ευχαριστούμε για το μεγάλο σας ενδιαφέρον! Το βιώνουμε καθημερινά και τραυματικά… Το φθινόπωρο του ‘17 μας κερνάγατε νερό με υπολειμματικό χλώριο τριπλάσιο του επιτρεπόμενου στις πισίνες κολύμβησης! Για ένα δεκαήμερο κάνατε κυριολεκτικά χημικό πόλεμο ενάντια στο χωριό. Το ενδιαφέρον σας φαίνεται στο πόσο συχνά καθαρίζετε το δίκτυο του χωριού μας: Εμείς οι ίδιοι το καθαρίζουμε, το συντηρούμε και το φροντίζουμε, με δική μας εργασία και έξοδα. Εσείς μόνο χλώριο ξέρετε να αδειάζετε, και όποιον πάρει ο χάρος! Το ενδιαφέρον σας το δείξατε επίσης στις πηγές της Κουκουράβας, μετατρέποντας τον χώρο σε στάβλο, όπως και στις πηγές του Αγίου Βλασίου, τις οποίες παρατήσατε στη φθορά του χρόνου. Το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνετε και στην πηγή της Μάνας στην Πορταριά, όπου μετά από σχεδόν 2 χρόνια η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο από την κατολίσθηση που απειλεί την πηγή. Αλλά τι να πούμε και για το δίκτυο της πόλης του Βόλου, μέσα στο οποίο φωλιάζει η μόλυνση από τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες, υπονομεύοντας καθημερινά και εγκληματικά την υγεία 125.000 κατοίκων, τους οποίους ραντίζετε με διοξίνες και φουράνια! Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για κάτι, αυτό σίγουρα δεν είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως συνηθίζετε σε όλες τις αντιδραστικές ανακοινώσεις σας, μιλάτε για κατηγορίες πολιτών και κοινωνική ανισότητα. Θα χαιρόμασταν πολύ αν σας απασχολούσε η κοινωνική ισότητα, η αλήθεια όμως είναι ότι, στο Βόλο, το σύνολο σχεδόν των κατοίκων, ταλαιπωρημένο οικονομικά και περιβαλλοντικά, αποτελείται από πολίτες Β’ κατηγορίας. Εσείς εκεί στη δημοτική αρχή θεωρείτε πως ανήκετε στην Α’ κατηγορία, που έχει το δικαίωμα να παραπληροφορεί και να βρίζει όσους αντιστέκονται και όσους ζητούν τα αυτονόητα: Καθαρό αέρα, καθαρό νερό! Έχετε στη διάθεσή σας την εξουσία, τους κερδοσκόπους και την αστυνομική καταστολή, και μαζί την άνεση να εκδικείστε και να εκβιάζετε ανήθικα ένα μικρό χωριό.

Η Λαϊκή Συνέλευση των Σταγιατών έχει αναλάβει, με σοβαρότητα και λογική, τη μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσει τη δική μας κανονικότητα: Να φέρει το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας. Από το χωριό μας, αυτή τη μικρή κουκίδα στον χάρτη, κάνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα κοινωνικά αγαθά και τον μόνο αιώνιο θησαυρό: την Φύση! Αγωνιζόμαστε μαζί με τους συνδημότες και συνδημότισσες του Βόλο για νερό καθαρό σε πόλη και χωριά. Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο! Έχουμε σύμπνοια μεταξύ μας, την αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων και, να είστε βέβαιοι, τεράστια ψυχικά αποθέματα!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ 17/5/2020

Πηγή: apodrasistagiates.blogspot.com