Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Επιμένουμε στη σύγκληση ΔΣ με θέμα τη διαχείριση των νερών

Μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ, η σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα «Διαχείριση των νερών», το οποίο ζητήσαμε με αίτηση που καταθέσαμε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/4 με αρ. πρωτ. 32567/ΓΠ8848/9-4-2013, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Απάντηση δεν έχουμε, ακόμη, λάβει και φαίνεται πως το έργο θα επαναληφθεί. Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2012 ζητήσαμε την σύγκληση δημοτικού συμβουλίου δύο φορές και εισπράξαμε αντίστοιχες αρνητικές απαντήσεις. Πράξαμε το αυτονόητο, δηλαδή γεμίσαμε ασφυκτικά την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κάτοικοι απ’ όλα τα χωριά, στις 24/2/2012 και πραγματοποιήθηκε η συζήτηση που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων να συγκληθεί ένα δημοτικό συμβούλιο μέσα σε 2-3 βδομάδες με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των νερών. Ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε.

Ωστόσο, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων χωρίς καμιά προηγουμένως επικοινωνία και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Παρεμβάσεις που δημιουργούν αναστάτωση και σπρώχνουν πιο βαθειά στην εξαθλίωση τους κατοίκους των χωριών και της πόλης. Οι κάτοικοι των χωριών αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια που πέφτουν βροχή σε όλες τις χρήσεις του νερού, ενώ οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι πιέζονται αφόρητα από την οικονομική πολιτική της κεντρικής εξουσίας, απειλούνται με διακοπή της παροχής πόσιμου νερού και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να θέλει η ΔΕΥΑΜΒ να λύσει το πρόβλημα της ποιότητας του νερού που φτάνει στα σπίτια τους.

Η εσωτερική κρίση που έχει εδώ και χρόνια ξεσπάσει στη ΔΕΥΑΜΒ σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση της διαχείρισης των νερών, γι αυτό δεν πρόκειται να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων. Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας. Οι επερχόμενες διοικητικές αλλαγές με πρόσχημα την δικαστική υπόθεση με την εταιρία ΕΡΓΗΛ, είναι προαποφασισμένες και στοχεύουν σε αυτό που ονομάζουμε «νοικοκύρεμα» της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Είναι αλλαγές που δεν επηρεάζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική εναντίον των πολιτών του Δήμου που εξάλλου αποφασίζεται από την ίδια Δημοτική αρχή και εφαρμόζεται με το «έτσι θέλω».

Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει τις δικαστικές διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται η ΔΕΥΑΜΒ και να αποδώσει τις ευθύνες, εφόσον υπάρχουν, εκεί που πρέπει, θα κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της. Η ζωή όμως κυλά δύσκολα για τους πολίτες και είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε τη ληστρική επίθεση που γίνεται σε βάρος μας από μια δημοτική επιχείρηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 25/4 στη Μακρινίτσα με συμμετοχή εκπροσώπων από τα χωριά και την πόλη, θεωρεί ότι το διάστημα των δύο και πλέον εβδομάδων χωρίς απάντηση στο αίτημά μας για άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου είναι μεγάλο και αδικαιολόγητο και αποφάσισε να περιμένουμε μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός μας, θα προχωρήσουμε στις επόμενες κινήσεις που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση της απόφασης της 24/4/2012 το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: watervolo.blogspot.gr