Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Βασικές Πληροφορίες για το νερό στο Βόλο:

Η ποιότητα του νερού που πίνουν οι Βολιώτες και η επιχειρούμενη "ιδιωτικοποίηση"1. Οι κάτοικοι του ΠΣ αφήνουν στα ταμεία των supermarkets 30 εκατομμύρια € για αγορά εμφιαλωμένου νερού.

2. Ο Βόλος βρίσκεται κάτω από το Πήλιο του οποίου τα νερά είναι άριστης ποιότητας.

3. 8 πηγές δίνουν νερό στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο ποτήρι των Βολιωτών.

4. Το δίκτυο υδροδότησης της πόλης είναι διάτρητο και παρουσιάζει απώλειες περίπου 40%. Μοιάζει με ένα βαρέλι του οποίου λείπει ο μισός σχεδόν πάτος.

5. Από τα 700 συνολικά χιλιόμετρα του δικτύου τα 262 είναι από αμιαντοσωλήνες που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της πόλης.

Λάθος: Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζονται ότι η μεταφορά των νερών όλων των πηγών του Πηλίου στο Βόλο θα λύσει το πρόβλημα.

Σωστό: Ακόμη και αν όλα τα νερά του βουνού, διοχετευθούν στο «τρύπιο βαρέλι» του Βόλου  στις βρύσες των σπιτιών θα τρέχει νερό χαμηλής ποιότητας γιατί πάντα θα υπάρχει η ανάγκη να αναμιγνύεται με νερά από τις γεωτρήσεις μια και το καλό νερό θα χάνεται στον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης πάντα θα υπάρχει ο αμίαντος που θα απειλεί την υγεία των καταναλωτών.

Λάθος: Η ΔΕΥΑΜΒ κοιτάζει, όχι τυχαία, προς το βουνό.   

Σωστό: Η λύση βρίσκεται κάτω από την πόλη. Στο σύστημα ύδρευσης και στις απώλειες της τάξης των 40%.

Προτάσεις: Η Κίνηση Πολιτών προτείνει αυτό που επιβάλλουν η λογική και η επιστήμη.

1. Να συντηρηθεί το δίκτυο ώστε να μειωθούν οι απώλειες και να απαλλαχτούμε από τους αμιαντοσωλήνες.

2. Να γίνει εξοικονόμηση νερού με τη διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στη βιομηχανική ζώνη για ψύξη μηχανημάτων!

3. Για να πιουν νερό άριστης ποιότητας οι κάτοικοι του Βόλου - κάτι που δικαιούνται - ας υιοθετήσει η ΔΕΥΑΜΒ την πρόταση της Κίνησης Πολιτών: κατασκευή δικτύου παράλληλα στους δύο χείμαρρους της πόλης και υπαίθριων βρυσών με παροχή κατευθείαν από τις πηγές.

Από τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι προχωράει μεθοδικά προς την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και το ξεπούλημα των πηγών του Πηλίου. Γι’ αυτό ο Καλλικρατικός Δήμος έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή του Πηλίου, γι’ αυτό επιχειρήθηκε η χλωρίωση των νερών στα χωριά, γι’ αυτό στήνονται δίκτυα μεταφοράς όλων των νερών από το βουνό στο Βόλο, γι’ αυτό δόθηκε σε εργολάβο η καταμέτρηση των παροχών, γι’ αυτό δεν φροντίζει το δίκτυο της πόλης, γι’ αυτό υποβαθμίζεται η ΔΕΥΑΜΒ συστηματικά..

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ θα προκαλέσει τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια, θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του νερού και θα χειροτερέψει την κατάσταση του δικτύου.

Θέλουμε να παραμείνει η ΔΕΥΑΜΒ δημοτική, απόλυτα ελεγχόμενη από τους πολίτες για να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Για να διασφαλίσουμε τη συνεχή ροή του πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες.

Η Κίνηση Πολιτών καλεί τους κατοίκους της πόλης και του χωριού να οργανώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΜΗ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πηγή: watervolo.blogspot.com