Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Μετά το ναυάγιο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον λόγο έχουν οι Λαικές Συνελεύσεις

Συνεπής ο Δήμαρχος στον προγραμματισμό της συζήτησης για το νερό, έθεσε την εισήγηση της ΔΕΥΑΜΒ ως ένα από τα δεκάδες θέματα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την ημέρα της Αγ. Παρασκευής. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει "όρεξη" για σοβαρή συζήτηση και διάλογο από τη Δημοτική Αρχή. Η σοβαρότητα του ζητήματος πήγε περίπατο από τις 10/7 με την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία παρέστησαν καμιά δεκαριά φορείς, από τους συνολικά 50 που αποτελούν τα μόνιμα μέλη. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο στη διαβούλευση συμμετείχε "κόσμος και κοσμάκης"και ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη έκφραση ουσιαστικού διαλόγου!

Μέλος της Κίνησης Πολιτών ζήτησε και πήρε τον λόγο πριν από έναρξη της συζήτησης του θέματος για να διαβάσει το παρακάτω κείμενο, τονίζοντας ότι το ειδικό δημοτικό συμβούλιο για το νερό ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο από την συνεδρίαση στις 24/2/12 και πρέπει να υλοποιηθεί διαφορετικά η παρουσία μας στην αίθουσα δεν εξυπηρετεί το διάλογο στο σοβαρό αυτό θέμα:

"Καταρχήν θέλουμε να επισημάνουμε ότι το θέμα του νερού έρχεται υποβαθμισμένο ως ένα από τα πολλά θέματα του Δημοτικού συμβουλίου και μετά από μια διαβούλευση που θεωρείται ως μη γενόμενη, καθότι απουσίαζαν για λόγους που δεν γνωρίζουμε, οι περισσότεροι φορείς που είναι μόνιμα μέλη. Επίσης ότι το θέμα έρχεται να συζητηθεί σε αυτή την αίθουσα μετά από 16 ολόκληρους μήνες και μετά από μεγάλη πίεση από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό.

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να σας προβληματίσει η στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην Κίνηση ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα πριν την επιτροπή διαβούλευσης. Σε δύο συνεντεύξεις, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δηλητηριάζουμε την κοινή γνώμη, ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από τον αγώνα μας καθώς και ότι η παραπληροφόρηση από την πλευρά μας δεν έχει προηγούμενο σε αυτή την πόλη.

Επέπληξε τους απολυμένους δημοσιογράφους της ΕΡΑ γιατί μας έδωσαν χώρο και μικρόφωνο για να μιλήσουμε για το νερό σε πολίτες και φορείς και δύο φορές μας αρνήθηκε το δικαίωμα στην παροχή πληροφοριών. Την πρώτη όταν ζητήσαμε τις διευθύνσεις των φορέων της επιτροπής διαβούλευσης και τη δεύτερη όταν ζητήσαμε να μάθουμε πόσοι και ποιοι φορείς ήταν παρόντες στη διαβούλευση.

Και όλα αυτά εναντίον μιας συλλογικότητας την οποία έχει προσκαλέσει σε διάλογο. Θεωρούμε απαράδεκτο αυτό το σκηνικό και ως εκ τούτου δεν θεωρούμε ότι συντρέχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια σοβαρή συζήτηση. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παριστάνουμε τον θεατή σε αυτή την αίθουσα νομιμοποιώντας με την παρουσία μας διαδικασίες με καθαρά πολιτικάντικο χαρακτήρα.

Εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση του κόσμου στην πόλη και τα χωριά, πάνω στα ζητήματα του νερού και μέσα από κινηματικές διαδικασίες θα διεκδικήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ και την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας σε ότι αφορά τα ειδικότερα ζητήματα της ύδρευσης στην πόλη και τα χωριά και της άρδευσης".

Αμέσως μετά άνοιξε ο διάλογος για τη διαδικασία στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου στον οποίο ο Δήμαρχος υπερασπίστηκε τις θέσεις του και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις υπερασπίστηκαν τις θέσεις της Κίνησης. Τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε, πέρασε η άποψη του Δήμαρχου και όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης αποχώρησαν. Το δρόμο προς την έξοδο πήραν και τα μέλη της παράταξης των "Δρόμων Συνεργασίας" αφού προηγουμένως μίλησαν για πραξικόπημα από την πλευρά του Δήμαρχου.

Όλα τα ΜΜΕ του Βόλου περιέγραψαν με λεπτομέρεια την τετράωρη "προεκλογική αντιπαράθεση" που ακολούθησε μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα. Ο Δήμαρχος της πόλης συνεχίζοντας ακάθεκτος την επιθετική πολιτική του, επιστράτευσε την μέθοδο της προσωποποίησης για να τα βάλει με συγκεκριμένους πολίτες που συμμετέχουν στην Κίνηση. Αυτή τη φορά στοχοποίησε και ...δημόσιους υπαλλήλους πέραν των δημοτικών!

"Όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις" είπε, "προασπίζουν τη Δημοκρατία και δεν ασπάζονται το σύνθημα η Χούντα δεν τελείωσε το '73 που ακούστηκε από τους κατοίκους. Έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεν πρέπει να υποκλινόμαστε σε κάθε μορφή λαϊκισμού που σημειώνει ανησυχητική άνοδο και κάνει "πάρτι". Χαρακτήρισε δε "αποκρουστική και αυταρχική" τη συμπεριφορά μιας ομάδας συνταξιούχων και εν ενεργεία δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά την αποχώρηση από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής πρότειναν να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος Λαϊκών Συνελεύσεων στα χωριά και στις γειτονιές της πόλης όπου αυτό μπορεί να γίνει, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί διάλογος με τη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διαβούλευσης.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πηγή: watervolo.blogspot.gr