Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Ο Άγιος Βλάσιος και πάλι ζώνη ελεύθερη από χλώριοΤην Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014 στις 9 το βράδυ, το απερχόμενο Τοπικό Συμβούλιο, το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο καθώς και ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου, κάλεσαν σε Γενική Συνέλευση τους κατοίκους του χωριού, με θέμα τη μό-λυνση του πόσιμου νερού τους με χλώριο από την ΔΕΥΑΜΒ.

Η Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο στέκι του Μορφωτικού Συλλόγου, με την εντυπωσιακή σε αριθμό παρουσία των κατοίκων του χωριού μας παρά την καταρρακτώδη βροχή, καταγγέλλει:

1) Τον «χημικό» πόλεμο που έχει εξαπολύσει ξανά το τελευταίο διάστημα η απερχόμενη δημοτική αρχή (μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) κατά των κατοίκων του Αγίου Βλασίου, μολύνοντας με χλώριο το πόσιμο νερό τους.

2) Την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των υπευθύνων της ΔΕΥΑΜΒ, που συγκεκριμενοποιείται στα παρακάτω:

α) Μη καθαρισμός της δεξαμενής: Ενώ σύμφωνα με το νόμο οι δεξαμενές πόσιμου νερού πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο, η δεξαμενή του Αγίου Βλασίου, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια καθαρίστηκε μόνο μία φορά.

β) Παντελής εγκατάλειψη των πηγών του χωριού: Σχεδόν όλα τα φρεάτια, από τις πηγές έως τη δεξαμενή, είναι επικίνδυνα προσβάσιμα στον οιονδήποτε.

γ) Έλλειψη επαρκούς αριθμού αναλύσεων του νερού: Από την αρχή του 2014 η ΔΕΥΑΜΒ πραγματοποίησε μία και μοναδική ανάλυση του νερού μας, τον περασμένο Απρίλιο (βλέπε ιστοσελίδα ΔΕΥΑΜΒ), ενώ έχει υποχρέωση να κάνει αναλύσεις κάθε δίμηνο.

δ) Εγκατάλειψη ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης: Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένα μέτρο από τους αγωγούς του πεπαλαιωμένου (και άρα επικίνδυνου για την υγεία μας) δικτύου ύδρευσης του Αγίου Βλασίου. Αντί λοιπόν να επισκευαστεί το δίκτυο, η ΔΕΥΑΜΒ πετά τους φόρους μας στη χλωρίωση του νερού και στους χλωριωτές που μολύνουν τα νερά των πηγών μας.

ε) Άρνηση τήρησης νόμου: Ενώ ο νομοθέτης δεν επιβάλλει μόνιμη χλωρίωση σε οικισμούς μέχρι 3000 κατοίκους (αριθμό κατοίκων που ούτε κατά διάνοια έχει ο Άγιος Βλάσιος), η απερχόμενη δημοτική αρχή (μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) εμμένει στη χλωρίωση του νερού που πίνουμε.

Επειδή η ΔΕΥΑΜΒ, είτε από αδυναμία είτε από ανικανότητα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να μας εξασφαλίσει υγιεινό πόσιμο νερό, αλλά ούτε καν τηρεί τα νόμιμα, η Γενική Συνέλευση των κατοίκων του χωριού Αγίου Βλασίου αποφασίζει ομόφωνα τα παρακάτω:

Α. Αρνείται τη μόνιμη χλωρίωση του πόσιμου νερού του χωριού, διότι εκτός των άλλων ήδη δημοσιοποιημένων λόγων, δεν εμπιστεύεται ούτε την απερχόμενη δημοτική αρχή, ούτε τη ΔΕΥΑΜΒ για τη μόνιμη χλωρίωση του νερού, εξαιτίας της μέχρι σήμερα τακτικής τους αλλά και στάσης τους απέναντι στους κατοίκους του χωριού.

Β. Δέχεται την απολύμανση του νερού αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, εφόσον όμως προηγηθεί συνεννόηση με το Τοπικό Συμβούλιο και ενημέρωση των κατοίκων του Αγίου Βλασίου.

Γ. Απαιτεί τόσο από την απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και από τη ΔΕΥΑΜΒ, να δείξουν στοιχειώδη σεβασμό στους κατοίκους του Αγίου Βλασίου, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι ανέκαθεν η διαχείριση του νερού μας γινόταν από την Κοινότητα και συνεπώς υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία.

Για τους παραπάνω λόγους, μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων Αγίου Βλασίου, όλοι μαζί οι συμμετέχοντες, παρά την καταρρακτώδη βροχή, μετέβησαν στη δεξαμενή του χωριού, αφαίρεσαν τον χλωριωτή και κήρυξαν τον Άγιο Βλάσιο «ζώνη ελεύθερη από χλώριο».

Πηγή: watervolo.blogspot.gr