Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Ο Λύκος στην Πανδημία χαίρεται

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΑΥΡΙΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ

«Γιατί λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου, και να μην εμφιαλώσουμε το άριστο ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα και…» δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ στις 23 Γενάρη 2020.

Φαίνεται πως η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται την πανδημία και την καραντίνα με τον καλύτερο γι’ αυτήν τρόπο. Την Μεγάλη Παρασκευή, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ σταμάτησε τη λειτουργία του κεντρικού αντλιοστασίου των Σταγιατών, που τροφοδοτεί τα σπίτια με νερό κατευθείαν από την πηγή της Κρύας Βρύσης και ενεργοποίησε σύνδεση με πηγή της Πορταριάς. Δηλαδή ξέκοψε την Κρύα Βρύση από το χωριό και φυσικά το καθόλα ελεγχόμενο νερό της παύει να ξεδιψάει τους κατοίκους του χωριού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κακό που έγινε στο χωριό μας, δηλώνουν οι κάτοικοι. Και στο παρελθόν ιδιώτες ενδιαφέρθηκαν για εμφιάλωση του νερού της Κρύας Βρύσης. Το 2009 μάλιστα, ο Καποδιστριακός δήμαρχος Πορταριάς, όπου ανήκε το χωριό, προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του τοπικού συμβουλίου στην πρότασή του να εκμεταλλευτεί την Κρύα Βρύση γνωστός επιχειρηματίας του Βόλου. Τρεις φορές αναγκάστηκε να συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο και να αποφανθεί αρνητικά, μέχρις ότου εγκαταλείψει τα σχέδια του ο κ. Κοντορίζος, προς μεγάλη του απογοήτευση.

Ωστόσο το χωριό εντάχθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου και έκτοτε, από το 2011, οι δημοτικές αρχές προσπαθούν με όλα τα μέσα να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των επενδυτών για εκμετάλλευση των πηγών τόσο του χωριού όσο και του Πηλίου.

Οι κάτοικοι των Σταγιατών, συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του στο πλαίσιο της Κίνησης. Έχουν αντισταθεί δυναμικά στην υποβάθμιση του νερού των πηγών του Πηλίου παίρνοντας αρνητική στάση απέναντι στην χλωρίωση. Με κόστος πάντα, την δικαστική και αστυνομική καταστολή. Η πηγή της Κρύας βρύσης συνδέεται ιστορικά, βιολογικά και πολιτισμικά με την ίδια την ύπαρξη του χωριού. Επίσης, εκατοντάδες Βολιώτες προμηθεύονται το δροσερό και απόλυτα καθαρό και ποιοτικά άψογο νερό της Κρύας Βρύσης από τις δημόσιες βρύσες.

Η Κίνηση καταγγέλλει την ύπουλη, επιθετική και αντικοινωνική ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ και καλεί τους κατοίκους των χωριών του Πηλίου και τα τοπικά συμβούλια να κάνουν το ίδιο δημόσια. Είναι προφανές ότι η πανδημία δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί εμπορευματοποίησης του νερού και ότι σε αυτή την επίθεση δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανένα χωριό. Σήμερα είναι οι Σταγιάτες αύριο κάποιο άλλο. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ και η μαφιόζικη διακυβέρνηση του Δήμου δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης ή ψευδαισθήσεων.

Καταγγέλλει επίσης τον ύποπτο ρόλο και την προκλητική αδιαφορία του τοπικού εκπροσώπου Θανάση Μπόγκα, ο οποίος είναι και ο εκτελεστής του έργου της κατασκευής του υποτίθεται εφεδρικού δικτύου ύδρευσης από την Πορταριά (2005), επί δημαρχίας Κοντορίζου. Είναι αυτό το δίκτυο που τώρα χρησιμοποίησε η ΔΕΥΑΜΒ ως κερκόπορτα για να καταργήσει την Κρύα Βρύση.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε, με στέρηση της ελευθερίας μας και περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά την επίθεση στις Σταγιάτες. Είμαστε στην κορύφωση του αγώνα που ξεκινήσαμε 10 χρόνια πριν.

Δεν χαλαρώνουμε και δεν ξεΝΕΡΟνουμε.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ