Άρθρα στον Τύπο

ΕΛΜΕ Μαγνησίας - Έκαστος εφ' ω ετάχθη

Έκλεισαν και θα κλείσουν σχολεία.

Στοίβαξαν και θα στοιβάζουν τους μαθητές στις τάξεις.

Πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις.

Αύξησαν τις ώρες διδασκαλίας των καθηγητών.

Μετέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς σε γυρολόγους από σχολείο σε

σχολείο.

Κατήργησαν δυναμικές ειδικότητες των ΕΠΑΛ για να τις προσέφεραν βορά στους ιδιώτες.

Έθεσαν σε διαθεσιμότητα και απέλυσαν έμπειρους και άξιους εκπαιδευτικούς.

Επινόησαν σχέδια για βίαιη στροφή των μαθητών σε ένα σύστημα μισοειδίκευσης - μισοκατάρτισης προκειμένου να δημιουργήσουν στρατιές φτηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού.

Επινόησαν ένα εξεταστικό σύστημα ρουλέτας με τον ψευδεπίγραφο και πομπώδη τίτλο «τράπεζα θεμάτων» πέρα και έξω από κάθε εκπαιδευτική και παιδαγωγική λογική.

Είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο εκποίησής του Δημοσίου Σχολείου. Ενός Σχολείου που θα φυτοζωεί με τη χρηματοδότησή του, η οποία μέχρι το 2016 προβλέπεται να φτάσει στο ιλιγγιώδες μερίδιο του 1,9% του ΑΕΠ. Δρομολογούν ένα σχολείο με ακραίο και βαθιά ταξικό χαρακτήρα που πλήττει και θα πλήττει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας που αυξάνονται δραματικά απ' τις μνημονικές πολιτικές τους.

Αλλά δεν τους φτάνουν μόνον αυτά.

Γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου τους προϋποθέτει την εκμηδένιση κάθε θύλακα αντίστασης στα σχολεία και την κοινωνία. Προϋποθέτει την τρομοκράτηση, τη χειραγώγηση και την υποταγή του εκπαιδευτικού. Προϋποθέτει την κατασυκοφάντηση και την απαξίωσή του. Προϋποθέτει τη διάσπαση της ενότητας του κλάδου με τις γνωστές τακτικές του «διαίρει και βασίλευε». Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η αξιολόγηση - χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν με την επικοινωνιακή προπαγάνδα των προθύμων τους.

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,

η συντριπτική πλειοψηφία μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται στις πολιτικές που ανελέητα - ανάλγητα -αποφασιστικά προωθούν τη θεμελιώδη αλλαγή του κοινωνικού περιβάλλοντος διαλύοντας κοινωνικές δομές και ανθρώπινες ζωές, σε ένα καθεστώς που γνώριζε και γνωρίζει ότι θα επιβιώσει αν επιβάλλει στην κοινωνία το φόβο, την απογοήτευση, την παραίτηση.

Θα νικήσουν αν η κοινωνία αποδεχθεί μοιρολατρικά αυτές τις πολιτικές. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους της Σκιάθου και των άλλων Νησιών, που με τη δυναμική τους παρουσία στάθηκαν απέναντι στο σεμινάριο "επιμόρφωσης - συμμόρφωσης" των διευθυντών σχολικών μονάδων και φιλόδοξων μελλοντικών "αξιολογητών" τους. Χαιρετίζουμε τη στάση των δύο διευθυντών που δεν υποτάχτηκαν και δε συμμετείχαν στο σεμινάριο, αναδεικνύοντας την αξιοσύνη τους να είναι Διευθυντές του Δημόσιου Ελληνικού Σχολείου.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι 9 διευθυντές, από τους 11 που κλήθηκαν, μαζί με άλλους 2 διευθυντές σχολικών μονάδων του Βόλου οι οποίοι μετέβησαν στη Σκιάθο για αυτό το σκοπό (!!!), νομιμοποίησαν την καρικατούρα του σεμιναρίου της ντροπής παρότι, τόσο η ΕΛΜΕ όσο και η ΟΛΜΕ, τους παρείχαν πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

Παρ όλα αυτά, ελπίζουμε οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο να είχαν την τόλμη να καταθέσουν την αντίθεσή τους στην επιβαλλόμενη «αξιολόγηση» και την πρόθεσή τους να μη γίνουν ταξιθέτες τοποθέτησης των συναδέλφων τους σε κατηγορίες και να οδηγήσουν στον Καιάδα της απόλυσης πολλούς από αυτούς.

Εκτός εάν ο στόχος της συμμετοχής τους στο σεμινάριο ήταν η αυτόματη «αξιολόγηση» των ιδίων, η συλλήβδην κρίση τους ως «άξιοι αξιολογητές» και το άνοιγμα του δρόμου της επανατοποθέτησής τους ως διευθυντές - πειθήνια όργανα του συστήματος.

Όπως και να' χει, το «εφ' ω ετάχθη» του καθενός μας αξιολογείται, κρίνεται και καταγράφεται από τους συναδέλφους, τους μαθητές μας και ολόκληρη την κοινωνία.

Πηγή: www.elme-mag.gr