Άρθρα στον Τύπο

Απολύτως ασφαλής για την υγεία των καταναλωτών είναι η πατάτα Νευροκοπίου, διαβεβαιώνουν υπουργείο και γεωπόνοι, απαντώντας στην επίθεση σε βάρος των παραγωγών από επιχειρηματίες της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Βολές και από εμπόρους στη Θεσσαλονίκη.

Προκλητική επίθεση σε βάρος των παραγωγών που καταφέρνουν να πουλάνε απευθείας στους καταναλωτές εξαπολύουν τώρα οι χονδρέμποροι.

Το πρώτο χτύπημα ήλθε από επιχειρηματίες της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας, οι οποίοι παραποίησαν εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λήψη μέτρων προστασίας στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας κατά του παθογόνου μύκητα που προκαλεί «καρκίνωση» στην πατάτα, ισχυριζόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι το προϊόν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αμεση υπήρξε η απάντηση γεωπόνων, αλλά και του υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα, ο οποίος με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι απολύτως ασφαλής για την υγεία των καταναλωτών και κάλεσε τους χονδρέμπορους να σταματήσουν τις ανεύθυνες δηλώσεις.

«Οσον αφορά στη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει μέτρα προστασίας της πατάτας από την ασθένεια ''synchytrium endobioticum'', γνωστή ως ''καρκίνωση της πατάτας''» τονίζει ο κ. Δριβελέγκας «θα ήθελα να τονίσω ότι ο παθογόνος αυτός μύκητας προσβάλλει μόνο την παραγωγή (μείωση της παραγωγής) και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή. Δεν επηρεάζει την υγεία του καταναλωτή.

Μέτρα
Για τις μεμονωμένες εκτάσεις πατάτας που είχαν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μόνο και μόνο για να μη ζημιωθεί η παραγωγή και δεν έχουν καμία σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος».

Το Σαββατοκύριακο θα στηθούν μεγάλες αγορές σε Βόλο, Λάρισα, Βέροια και άλλες πόλεις, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες δήμων και κοινωνικών φορέων για αντίστοιχες δράσεις σε προϊόντα, όπως το λάδι, το ρύζι και τα φασόλια

Αλλά και οι μεσάζοντες της Θεσσαλονίκης επιδίωξαν να χτυπήσουν το κίνημα των φθηνών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «πίσω από τις πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος βρίσκονται επιτήδειοι καιροσκόποι που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση προσωπικών τους συμφερόντων».

Οι έμποροι της Λαχαναγοράς αποποιούνται επίσης τον χαρακτηρισμό «μεσάζοντες» και κάνουν λόγο για «πονηρούς πολιτικολόγους», «ιδιοτελείς δημοσιογράφους» και κυρίως «επικίνδυνους συνδικαλιστές - εργατοπατέρες», οι οποίοι -όπως υποστηρίζουν- «με την τακτική τους απαξιώνουν την ελληνική παραγωγή και προετοιμάζουν αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες που θα τους εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη».

Πατάτες Θηβών με τιμή μόλις 5 ευρώ τα 30 κιλά διένειμε στους πολίτες, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας

ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Κέρδος 10 δισ. ετησίως αν καταναλώνουμε ελληνικά

Αν αγοράζουμε κάθε χρόνο ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, μπορούμε να προσθέσουμε στην οικονομία 10 δισ. ευρώ.

Αυτό υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης. Οι αντιπρόεδροι Γιώργος Καββαθάς και Νίκος Σκουλάς προέτρεψαν τους καταναλωτές να αγοράζουν τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική οικονομία και να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Ταυτόχρονα το «Κίνημα Πολιτών» καταθέτει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την προαιρετική τοποθέτηση σήμανσης διάκρισης της προέλευσης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με ειδικό σήμα.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Προετοιμάζουν τη διάθεση 50 τόνων λευκού αλευριού

Στην Κατερίνη, από την οποία ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες το «κίνημα της πατάτας», η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας έβαλε μπροστά μια νέα καμπάνια, αυτή τη φορά για το αλεύρι, προετοιμάζοντας τη μαζική παραγγελία 50 τόνων του προϊόντος.

Υστερα από έρευνα αγοράς και προσφορές συνεταιριστικών κυλινδρόμυλων, επιλέχτηκε το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις της ΕΑΣ Κιλκίς, το οποίο θα διατεθεί στην τιμή των 50 λεπτών/κιλό σε πεντάκιλες συσκευασίες. Οι παραγγελίες ξεκίνησαν διαδικτυακά.

Την ίδια ώρα, οι υπαίθριες αγορές πατάτας συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη. Δύο φορτηγά με συνολικά πενήντα τόνους πατάτας στάθμευσαν χθες για τρίτη φορά στην πλατεία Ζωολογικού Κήπου στο Σέιχ Σου και πλήθος κόσμου έσπευσε εκεί, παρά τη βροχή για να προμηθευτεί το προϊόν στην τιμή των 25 λεπτών/κιλό.

Τα κοινωνικά παζάρια με πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρίστου Καμενίδη, μεταφέρονται από αύριο σε περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Αύριο θα διατεθούν 75 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου και Α. Βροντούς στη συνοικία της Νικόπολης του Δήμου Παύλου Μελά, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ανέργων. Τη Δευτέρα η δράση θα μεταφερθεί στην Καλαμαριά, σε συνεργασία με εθελοντές της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς.

Το Σαββατοκύριακο θα στηθούν μεγάλες αγορές σε Βόλο, Λάρισα, Βέροια και άλλες πόλεις, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες δήμων και κοινωνικών φορέων για αντίστοιχες δράσεις σε προϊόντα, όπως το λάδι, το ρύζι και τα φασόλια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

 

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
«Συμμαχία» 4 δήμων για τη διάθεση φθηνών προϊόντων

Τέσσερις δήμοι του Λεκανοπεδίου ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας διαδημοτικό δίκτυο καταναλωτών, με στόχο την εξασφάλιση χαμηλών τιμών σε βασικά προϊόντα τα οποία από τον παραγωγό θα προωθούνται κατευθείαν στον καταναλωτή.

Πρόκειται για τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής, που αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο «μεσάζοντα» χωρίς κέρδος, προκειμένου να βοηθήσουν τους παραγωγούς να πωλήσουν τα προϊόντα τους και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τους δημότες να τα αγοράσουν σε προσιτές τιμές.

Σε πρώτη φάση, η πρωτοβουλία αφορά τη διάθεση πατάτας από το Νευροκόπι, ωστόσο, όπως είπαν οι τέσσερις δήμαρχοι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για να παρουσιάσουν τη δράση τους, η συλλογική αυτή διαπραγμάτευση θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

Το διαδημοτικό δίκτυο καταναλωτών, σύμφωνα με τους δημάρχους, επιδιώκει να δημιουργήσει όρους πίεσης για «ισοβαρή αντιμετώπιση της κρίσης και προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Ηδη ο δήμαρχος Ηλιούπολης Β. Βαλασόπουλος ανέφερε ότι δύο από τα έξι σούπερ μάρκετ της περιοχής του κατέβασαν κατά 50% την τιμή της πατάτας και από χθες την πωλούν 0,30 λεπτά το κιλό. «Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Να ασκήσουμε πίεση στους μεσάζοντες και να οργανώσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης για την προστασία των πολιτών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ηλιούπολης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζωγράφου Κ. Καλλλίρης τόνισε ότι το «πείραμα» αποσκοπεί στην ενότητα και τη συμπαράσταση προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου ανέφερε ότι οι δήμοι οφείλουν να ανταποκριθούν στο αίτημα των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο δήμαρχος Καισαριανής Αντ. Καμπάκας τόνισε ότι οι δήμοι «αν και οικονομικά στραγγαλισμένοι, καλούνται να στηρίξουν τους δημότες που πλήττονται από την κρίση».

Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

 

ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ 30 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ
Πρωτοβουλίες σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Στη «μάχη» των φθηνών προϊόντων έχει μπει ήδη ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες διένειμε στους κατοίκους πατάτες Θηβών σε χαμηλή τιμή. Σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου, οι δημότες προμηθεύτηκαν 30 τόνους πατάτας με μόλις 5 ευρώ τα 30 κιλά.

«Το αίσθημα αυτοσυντήρησης στην εποχή του οικονομικού αδιεξόδου οδηγεί σε τέτοιες δράσεις», σημείωσε ο δήμαρχος Λ. Τζανής, συμπληρώνοντας πως ανάλογη πρωτοβουλία γίνεται σήμερα και στο Κερατσίνι στην πλατεία Κύπρου από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Επίσης και ο Δήμος Βύρωνα, μετά τη διάθεση πατάτας, ξεκινάει ανάλογη πρωτοβουλία και για το λάδι. Σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας οργανώνει δημοτική «λαϊκή αγορά» για την πώληση λαδιού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Χαρδαλιά, πρόκειται για έξτρα παρθένο λάδι πιστοποιημένο με οξύτητα κάτω από 5%, το οποίο θα πωλείται 2,90 ευρώ το κιλό. Οι αιτήσεις των δημοτών για το λάδι ξεκινούν από σήμερα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr