Άρθρα στον Τύπο

Στάση… προσμονής για το «κίνημα της πατάτας»

Μετά την πολιτική διάσταση που δόθηκε στη προσπάθεια παραγωγών και καταναλωτών να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν οι μεν, αγοράσουν οι δε, σε λογικές τιμές και όχι σε…ελληνικές ήρθε ο προβληματισμός και μια στάση αναμονής. Αρχικά, ήρθε η θέση του ΚΚΕ που ουσιαστικά αποδοκίμαζε την όλη διαδικασία μέχρι που δόθηκε διευκρινιστική δήλωση της Γ.Γ. του κόμματος ότι «η πρώτη ανακοίνωση θα έπρεπε να είναι πιο αναλυτική». Από κει και πέρα κυρίως τα κόμματα και οι φορείς της Αριστεράς εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπάθειας προς το κίνημα που πάει να διαμορφωθεί όχι μόνο για τη πατάτα, αλλά και γενικά για τα αγροτικά προϊόντα. Η γενικότερη «συμπάθεια» έφτασε ακόμη και στο ΛΑΟΣ που κατήγγειλε ότι το κίνημα δεν αρέσει σε «όσους ήθελαν να ποδηγετήσουν την λαϊκή αντίδραση στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα». Τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας» αναμένουν…

Στο agrinionews.gr όμως φτάνουν διαρκώς επιστολές αναγνωστών μας όπως η παρακάτω: «Θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός πως ζούμε σε μια πόλη με μεγάλο ποσοστό ανεργίας και επομένως ανέχειας και φτώχειας. Γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γίνουν ενέργειες , ώστε και στην πόλη μας να αναπτυχθεί το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» , με προϊόντα της περιοχής μας για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Σ αυτό θα μπορούσαν να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες του τόπου, όπως ο Δήμος , ο Τύπος και άλλοι. Ιδιαίτερα η συμβολή του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου , πιστεύω πως θα είναι σημαντική . Ευχαριστώ.»

Η Περιφέρεια έβγαλε μια ανακοίνωση δια της οποίας, ουσιαστικά, δηλώνει ότι στηρίζει την όλη προσπάθεια, αλλά συγκεκριμένο μέτρο προτείνει μόνο ένα «δημοπρατήριο τιμών», που στο εξωτερικό πράγματι λειτουργεί, όμως εδώ απαιτεί χρόνο κυρίως λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς.
Από την άλλη οι δήμαρχοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να εμπορευτούν ένα προϊόν παρά μόνο να βοηθήσουν όπου βλέπουν ότι πάει να διαμορφωθεί μια μαζικότητα και μια «κινηματικότητα», σε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ο λόγος είναι ότι ήδη στη χώρα ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας -από μικρά μανάβικα κυρίως -που κάνουν λόγο για «εξόντωσή τους», αλλά και καταγγελίες για προϊόν είτε κακής ποιότητας(υπήρξε θέμα στην Παλλήνη), είτε απροσδιορίστου προέλευσης που πολλές φορές πουλιέται με ανοιχτά αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας, χωρίς χαρτιά όμως και με τη φήμη ότι μάλλον η πατάτα είναι πιο κοντά στο… Νείλο παρά στο Νευροκόπι.

Που γίνεται και τι…
Οι Δήμοι Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Νέας Ιωνίας είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, αλλά ακόμα κανείς δεν ξέρει σε ποια έκταση και με ποιο τρόπο. Στην Κηφησιά θα διανέμεται πατάτα Νευροκοπίου, το διήμερο του Σαββατοκύριακου, αλλά την πρωτοβουλία την έχει αναλάβει γνωστή ιστοσελίδα που καλεί τους πολίτες «να σεβαστούν τις ώρες 10-1 το πρωί ώστε να μην επικρατήσε πανδαιμόνιο». Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην Πιερία η όλη προσπάθεια πέτυχε, αλλά λόγω πολύ δραστήριων τοπικών συλλόγων και όχι λόγω παρέμβασης της Τ.Α.
Οι εκπρόσωποι των «Λαϊκών Συνελεύσεων» της Πάτρας αφού συνάντησαν διστακτικότητα από τους Αχαιούς παραγωγούς κινήθηκαν προς τους παραγωγούς του Νευροκοπίου και ήδη κλείστηκε συμφωνία με παραγωγούς που μπορούν να διαθέσουν στην περιοχή μας μεγάλες ποσότητες. Αυτό δεν έχει ενθουσιάσει και πολύ τους ντόπιους παραγωγούς, ασφαλώς…
Η συμφωνία περιλαμβάνει διάθεση πατάτας σε ποσότητες των 15 ή 30 κιλών, με την τιμή να ανέρχεται στα 0,33 το κιλό. Όσοι θέλουν να δώσουν την παραγγελία τους μπορούν να το κάνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση stodromo@yahooo.gr . Οι παραγγελίες θα μπορούν να δίνονται μέχρι την Κυριακή 18 Μαρτίου και υπολογίζεται ότι σε μία εβδομάδα περίπου μετά το τέλος των παραγγελιών θα έχουν έρθει στην Αχαΐα οι πρώτες ποσότητες.
Στην περιοχή μας, στη Ναύπακτο, θα υπάρξει πρόβα τζενεράλε με την πρωτοβουλία να ανήκει ουσιαστικά στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλο μέρος της χώρας! Μέχρι τις 12 Μαρτίου όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν «πατάτες Ελληνικότατες Νευροκοπίου με 0,33λεπτά το κιλό ή 3,3 ευρώ τη 10 κιλά συσκευασία, να το δηλώσουν στα γραφεία του Εργατικού κέντρου», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Φορέα, με τη διανομή να πηγαίνει μάλλον για την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου.
Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να συγκεντρώσουν ενδιαφερόμενους ακόμη και από άλλες πόλεις και να αποτελέσουν κριτήριο για το πώς θα πάει η όλη διαδικασία. Στο Αγρίνιο ακούγεται ότι αναμένονται πρωτοβουλίες αλλά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ακόμη ενώ στο Μεσολόγγι έχει εκφραστεί θετικά ο δήμαρχος, εντούτοις ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Οι ενστάσεις
Κι ενώ ήδη κάνουν σχέδια πολλοί για…κινηματικό οβελία με ανάλογες πρωτοβουλίες που θα φέρει την τιμή στα 4(!) ευρώ το κιλό, ήρθε το ΙΝΚΑ του νομού με επίσημη ανακοίνωσή του να αναρωτηθεί για ορισμένα πράγματι αξιοπερίεργα, που αφορούν στις τιμές: Το ΙΝΚΑ διερωτάται «α) τι ρόλο παίζουν οι Λαϊκές αγορές και οι ταμπέλες εκεί με την ένδειξη ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ β) γιατί στις Λαϊκές αγορές με τις ταμπέλες εκεί με την ένδειξη ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ δεν πωλούν σε τιμές 0,25 € την πατάτα γ) τι καθεστώς επικρατεί στις Λαϊκές αγορές και με τι καθεστώς δίδονται οι άδειες πάγκου ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ από την τοπική αυτοδιοίκηση, δ)πως γίνεται ο έλεγχος για τα καλλιεργήσιμα στρέμματα, μήπως οι άδειες πάγκου ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, είναι μαϊμούδες και δεν υπάρχουν ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ στις Λαϊκές αγορές, ε)γιατί οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ με το τιμολόγιο που εκδίδουν στην τιμή που τους ζητά να το εκδώσουν ο μεσάζοντας, διαμορφώνουν τιμές, όσο και οι μεταπωλητές προϊόντων εμπορικών σημάτων, στ)πως γίνεται ο έλεγχος στις Λαϊκές αγορές». Αναφέρει ότι: «Φαίνεται, πως, αν θα φορολογείτο ο αγρότης, για εισόδημα που στην πραγματικότητα δεν απόκτησε, βάσει του τιμολογίου που εξέδωσε όπως του ζήτησε στην τιμή που θέλει να προβάλλει ότι αγόρασε ο μεσάζοντας, τότε δεν θα εξέδιδε με εικονική τιμή, παρά με την κανονική δηλαδή με την τιμή που πληρώθηκε, π.χ. 0,20 € το κιλό». Και καταλήγει κάνοντας λόγο ευθέως για ΜΑΦΙΑ των λαϊκών αγορών, για τις οποίες πρέπει να επιληφθούν εισαγγελείς!

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα όπου δεν αρκούν οι καλοδεχούμενες ανακουφιστικές πρωτοβουλίες. Ούτε αρκεί η απάντηση «δεν ενδιαφέρει από πού είναι η πατάτα ή ποιος την πουλάει» γιατί έτσι θα κλείσουν σπίτια και θα φτωχύνουν εκτός από τους κερδοσκόπους και άλλοι που δεν φταίνε.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν δυο θέματα που κανείς δεν τολμά να αγγίξει. Το ένα είναι η φορολόγηση των αγροτικών προϊόντων, σε μια χώρα που έχει παρατήσει την παραγωγή και το δεύτερο οι εκατοντάδες χιλιάδες πλανόδιοι(πολλές φορές με τον μανδύα του «ευπαθούς πολίτη») που δεν φορολογούνται αλλά παρόλα ταύτα στη…λαϊκή πουλούσαν μέχρι πρόσφατα όσο και το γειτονικό σούπερ-μάρκετ. Αν κάτι καλό θα βγει από όλη αυτή την κινητικότητα είναι ότι θα αποκαλυφθεί ο ρόλος όλων. Να μην ξεχάσουμε τέλος ότι όλος ο κόσμος αναρωτιέται που είναι σε όλα αυτά οι Ενώσεις και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί…

Επί του πιεστηρίου μια νέα ιδέα πριν λίγο δημοσιευμένη: Νεαροί και νεαρές από την Τρίπολη, μαζί με τους καθηγητές τους, δημιούργησαν ένα blog προκειμένου να φέρουν σε επαφή παραγωγούς από τη Μαντίνεια με τους καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν αγοράζοντας όχι μόνο πατάτες, αλλά και μήλα, κεράσια, αχλάδια και άλλα τοπικά προϊόντα.
Οι παραγγελίες γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, μέσω e-mail, στη διεύθυνση που δίνει το blog, αναφέροντας το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν οι καταναλωτές να παραγγείλουν, οι οποίες προωθούνται στους παραγωγούς της περιοχής με σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: www.agrinionews.gr