Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση για την κοινή συνέντευξη τύπου των εθελοντικών ομάδων «Χωρίς Μεσάζοντες»

ΑΝΩΣΗ - Αντίσταση και Αντίδραση στο νέο νόμο

Χαιρετίζουμε όλους τους φίλους του Πανελλαδικού Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»,

δυστυχώς υποχρεώσεις δε μας επιτρέπουν να παρευρεθούμε πρωινές ώρες για την κοινή συνέντευξη τύπου των εθελοντικών ομάδων από πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο δηλώνουμε παρόντες στην κοινή μας δράση που έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια. Μια δράση που έχει στόχο να στηρίξει την τοπική κοινωνία, την ελληνική παραγωγή, και προπάντων να δώσει το παράδειγμα ότι με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, με την έμπρακτη αντίδραση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου, βάζει φρένο στην εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, εμποδίζοντας τους να πουλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους σε πόλεις πάνω από 3.000 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα άρθρα σχετικά με την άδεια πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, έχει παραληφθεί επιμελώς η λέξη «παραγωγός». Όλοι οι παραγωγοί εξομοιώνονται με τους πωλητές, δηλαδή με εκείνους που μπορεί να μην παράγουν τίποτα.

Πέρα από τις νέες ρυθμίσεις, ο νέος νόμος καταργεί όλους τους ισχύοντες νόμους για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο των Παραγωγών. Μεταξύ άλλων καταργείται το άρθρο 6 του Π.Δ. 254/2005, που προέβλεπε έκδοση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου αποκλειστικά σε ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ με ισχύ σε όλη την επικράτεια, για την πώληση γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων ιδίας παραγωγής.

Σε μια χώρα που όλοι συμφωνούν πως πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η κυβέρνηση απαγορεύει τη μαζική λιανική πώληση προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς σε μεγάλες πόλεις, δείχνοντας τους το μονόδρομο προς τους χονδρεμπόρους και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει τη δράση του Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», που ενίσχυσε την εμπορική δραστηριότητα των Παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεση μας σε τέτοια νομοθετήματα και πρακτικές, θα συνεχίσουμε τη δράση μας σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές ομάδες, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τους παραγωγούς της χώρας μας.

Με εκτίμηση,

ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου