Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Η επιτροπή διαβούλευσης για το νερό τελικά έγινε παρουσία μιας ισχνής μειοψηφίας των φορέων μόνιμων μελών. Η Δημοτική Αρχή φρόντισε από πριν με δηλώσεις για συμφέροντα, για παρασυγκεντρώσεις, για παραπληροφόρηση χωρίς προηγούμενο και για δηλητηρίαση της κοινής γνώμης από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών, να μετατρέψει τη διαβούλευση σε διαπόμπευση του θέματος του νερού. Οι φορείς με την απουσία τους, απέφυγαν να δώσουν την συγκατάθεσή τους σε μια εισήγηση-μονόλογο με πολλά τρωτά και ανακρίβειες.

Την επιθετική αυτή πολιτική, ο Δήμαρχος συνέχισε με τη στάση του στη διάρκεια της "Διαβούλευσης". Μας απαγόρευσε την πληροφόρηση σχετικά με τους παρόντες φορείς. "Δεν σας αφορά το πόσοι και ποιοι είναι εδώ μέσα" είπε.

Μίλησε για κορόιδα κατοίκους του Βόλου και κουτοπόνηρους χωριάτες στην μάταιη προσπάθειά του να πολώσει τον κόσμο, εφαρμόζοντας και αυτός τη μέθοδο του "κοινωνικού αυτοματισμού". Μίλησε για στάμνες και επιστροφή στο παρελθόν αναφερόμενος στην πρόταση της Κίνησης για δημόσιες βρύσες, λες και απευθύνεται σε κατοίκους Ελβετικού καντονιού. Λες και δεν έχουμε γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, με τις δικές του μάλιστα ευλογίες, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Εμείς επιμένουμε: το έργο αυτό θα εξασφαλίσει απόλυτα ποιοτικό νερό σε όλο τον κόσμο και θα φρενάρει την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού που σήμερα φτάνει τα 30 εκ.Ευρώ ετησίως.

Δεν μίλησε όμως για το διάτρητο δίκτυο του οποίου τις απώλειες, με την επιστημονική μέθοδο της ...παρατήρησης, κατέβασε αιφνιδιαστικά από 40 σε 25%.

Δεν "έβγαλε άχνα" για τα 262 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο της πόλης η αντικατάσταση των οποίων θα έπρεπε να είναι έργο πρώτιστης σημασίας για την προστασία της υγείας των δημοτών. Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, γιατρός στο επάγγελμα κ. Μαυρογιάννης που υποστήριξε ότι ο αμίαντος μόνον όταν εισπνέεται προκαλεί καρκίνο. Αυτά να τα ακούνε εκεί κάτω στο Δήμο Νότιου Πηλίου που κατεπειγόντως κάνουν μελέτη και ζητούν χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, για αντικατάσταση 101 χιλιομέτρων δικτύου από αμιαντοσωλήνες γιατί όπως λένε: "...η χρήση αμιαντοσωλήνων σε δίκτυα ύδρευσης έχει απαγορευτεί από επιστήμονες και γι’ αυτό έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους σε ολόκληρη τη χώρα." Μίλησε πάλι για τον "αγώνα" του εναντίον της ιδιωτικοποίησης και μετά από μια βδομάδα, την Τετάρτη 17/7, ανακοίνωσε περιχαρής την ανάθεση σε ιδιώτη του καθαρισμού των εγκαταστάσεων πόσιμου νερού σε όλους τους οικισμούς.

Μίλησε επίσης και για διάλογο, όπως εκείνος τον εννοεί στην πράξη. Αποφασίζουμε, διατάζουμε και μετά κουβεντιάζουμε. Η θεωρία του σοκ σε πλήρη εφαρμογή.

Χλωρίωσε το πόσιμο νερό χωρίς λόγο και μετά έστειλε τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΜΒ να εξηγήσουν στους εξοργισμένους κατοίκους των χωριών τα...ανεξήγητα.

Μετέφερε τη διαχείριση της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ αγνοώντας τελείως τους αγρότες της περιοχής και την εκατοντάδων ετών εμπειρία τους και μετά έστειλε τους αρμόδιους για να τους ηρεμήσουν, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, με την ομολογία σοκ του κ. Μαυρογιάννη στη Δράκεια : “είμαστε μαθητές του δημοτικού στο θέμα της άρδευσης”.

Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι:

- η συζήτηση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσα σε ένα απαράδεκτα επιθετικό κλίμα με καθυστέρηση 16 μηνών, στο πλαίσιο μιας επιτροπής διαβούλευσης από την οποία απουσιάζουν πάνω από 30 από τους 50 φορείς που την απαρτίζουν. Μιας επιτροπής στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας από τα χωριά του Πηλίου αλλά και δραστήριοι άλλοι φορείς της πόλης.

- η εισήγηση στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση με έργα που αγνοούν επιδεικτικά το μείζον ζήτημα του διάτρητου δικτύου και των αμιαντοσωλήνων και στοχεύουν στην μεταφορά του νερού των πηγών στο Βόλο προφανώς για εκμετάλλευση από ιδιώτες.

- η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον της ιδιωτικοποίησης που λήφθηκε υπό την πίεση του κόσμου, αποτελεί για μας μια ουσιαστική κατάκτηση και χρήσιμο όπλο στον αγώνα μας εναντίον οποιουδήποτε ιδιώτη που θα ήθελε να εμπλακεί στον τομέα της διαχείρισης του νερού.

- η εισήγηση του Δήμαρχου είναι πλέον ορφανή μετά το φιάσκο της διαβούλευσης στις 10/7 και δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται την κοινή γνώμη, έστω και έτσι όπως αυτός την αντιλαμβάνεται μέσα από τους 50 επιλεγμένους φορείς. Το δημοτικό συμβούλιο που πρόκειται να γίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο θα έχει προφανώς την ίδια τύχη.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και κυρίως μετά την αναγγελία της ιδιωτικοποίησης του καθαρισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης, ενέργεια για μας προκλητική, η Συντονιστική Επιτροπή πρόκειται να πάρει σοβαρές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίασή της.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πηγή: watervolo.blogspot.gr