Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Μάθαμε από ρεπορτάζ σε τοπική εφημερίδα, στις 17/11, ότι σχέδιο κανονισμού άρδευσης στάλθηκε στου τοπικούς αιρετούς των χωριών για διαβούλευση στο πλαίσιο των τοπικών συμβουλίων. Ωστόσο πολλοί λίγοι αιρετοί στα χωριά ήταν ενήμεροι μέχρι στις 26/11 παρότι οι αντιδήμαρχοι των Δημοτικών Ενοτήτων είχαν ήδη στα χέρια τους το σχέδιο αυτό.

Η ΔΕΥΑΜΒ  τρέχει να καλύψει ένα κενό μετά την ανάληψη από την επιχείρηση της άρδευσης, της οποίας την διαχείριση είχαν οι Δήμοι και οι Κοινότητες ως τις αρχές του 2013. Όταν μαθεύτηκε στα χωριά η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μεταφέρει την άρδευση στη ΔΕΥΑΜΒ, ζητήθηκε με σχετική αίτηση της Κίνησης Πολιτών και των  συνεταιριστικών οργανώσεων Δράκειας και Λεχωνίων,  η αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ για να προηγηθεί διάλογος, μετά από μια σφαιρική ενημέρωση για το πως βλέπει η επιχείρηση τα θέματα γύρω από την άρδευση. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η ΔΕΥΑΜΒ πήρε πάνω της την άρδευση παρά το γεγονός ότι ήταν από τεχνική άποψη άσχετη και ανίκανη να την διαχειριστεί. Τα στελέχη της, ο αντιπρόεδρος και ο τεχνικός διευθυντής, δήλωναν σε συνέλευση των κατοίκων της Δράκειας ότι “είμαστε μαθητές του δημοτικού μπροστά σας” και επίσης ότι “δεν θέλαμε να μπλέξουμε και με την άρδευση αλλά...”

Αποτέλεσμα της πολιτικής του παραγκωνισμού των τοπικών κοινωνιών ήταν να περάσει η φετινή αρδευτική περίοδος με ένα μεγάλο μέρος των αγροτών να μην συνεργάζονται με τους υδρονομείς και την ΔΕΥΑΜΒ. Το πείραμα στην ουσία απέτυχε και φυσικά η δημοτική επιχείρηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αποκόμισε θετικές εμπειρίες. Αντίθετα.

Μετά από αυτά είναι περίεργο πως αποφασίστηκε να γίνει ένα παραπάνω βήμα με τη σύνταξη αυτού του σχεδίου κανονισμού. Από τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν αναγνωρίζουν στην πράξη την ΔΕΥΑΜΒ, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, οποιοσδήποτε  κανονισμός δεν πρόκειται να αναγνωριστεί και τα προβλήματα θα διογκωθούν. Το περιεχόμενο λοιπόν του κανονισμού περνάει σε δεύτερη μοίρα καθότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν συζητηθεί και αφορούν κυρίως τα σχέδια της ΔΕΥΑΜΒ, την τιμολογιακή πολιτική και τη συμμετοχή των κατοίκων.

Η Κίνηση Πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς-Μακρινίτσας, έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης στον αντιδήμαρχο της Ενότητας  για ενημέρωση και συζήτηση  των κατοίκων σε γενική συνέλευση πριν ο κανονισμός συζητηθεί στο πλαίσιο του  συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας. Συνελεύσεις στα χωριά θα γίνουν οπωσδήποτε μέσα στη επόμενη εβδομάδα και θα προηγηθεί συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Για μια ακόμη φορά οι τοπικές κοινωνίες στο Πήλιο αναστατώνονται από τη λαθεμένη πολιτική της Δημοτικής Αρχής που τις υποτιμά και τις αγνοεί συστηματικά.

Πηγή: watervolo.blogspot.gr