Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Αν και η πόλη της Νάπολης στην Ιταλία, θα έπρεπε να προχωράει με την επαναδημοτικοποίηση, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί, ύστερα και από το επιτυχημένο δημοψήφισμα του 2010, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του Ιταλών (95%) τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης  των υπηρεσιών ύδρευσης, εντούτοις μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις δυσχεραίνουν αυτή την μετάβαση. Το παραφρασμένο δόγμα «μερικοί νόμοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους» σχετικά με το πώς εφαρμόζεται η «νομιμότητα» στην Ε.Ε. τη σήμερον ημέρα, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο αγώνας των γειτόνων λοιπόν, συνεχίζεται. Ίσως τελικά ο αγώνας για τα κοινά αγαθά να μην τελειώνει ποτέ όσο υπάρχουν άρπαγες που θέλουν να τα οικειοποιηθούν

Comitato Acqua Pubblica Napoli : “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ABC NAPOLI”

 Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο μετασχηματισμός της ARIN Spa [1] σε ABC Napoli [2] σήμανε το τέλος ενός κύκλου  αγώνων που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όταν το ψήφισμα της 23ης Νοεμβρίου 2004 επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα τη διαχείριση των υπηρεσιών παροχής  του νερού στην   ATO2 στη νότια Ιταλία (που περιλαμβάνει 136 κοινότητες από τις επαρχίες της Νάπολης και της Καζέρτα στην περιοχή της Καμπανίας).

Οι επιτροπές της Νάπολης και της Καζέρτα, οι δημόσιες επιτροπές νερού μαζί με ένα διευρυμένο  κίνημα  πολιτών αγωνίστηκαν και πέτυχαν την απόσυρση του ψηφίσματος.

Έκτοτε,  επανειλημμένα  ζητούσαμε από την Δημοτική Διοίκηση της Νάπολης να ξεκινήσει η μετατροπή της εταιρείας σε ειδική δημόσια εταιρεία, ώστε  να εξαλειφθεί η κερδοφορία και η  πώληση  των μετοχών της ARIN στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό  που η  πρώην Δημοτική  Αρχή επί δημαρχίας Iervolino και σύμβουλο οικονομικών τον  Realfonzo  δεν μπόρεσε να πετύχει   μετά τη νίκη του δημοψηφίσματος, έμοιαζε  δυνατό με το  τότε Δημοτικό Συμβούλιο (Δήμαρχος De Magistris και Branch Lucarelli, σύμβουλος) να  θέτει  σε εφαρμογή το μετασχηματισμό.

Η Νάπολη είναι η πρώτη πόλη στην Ιταλία που θα επαναδημοτικοποιούσε (δημοτική διαχείριση υπηρεσιών παροχής νερού) τους υδάτινους πόρους.

Αυτός ο μετασχηματισμός τόνωσε τον  ενθουσιασμό και την προσδοκία για  αλλαγή τόσο που  μια σειρά  από ιταλικές πόλεις, παρότρυναν  τις δικές τους επιτροπές να αρχίσουν να σχεδιάζουν την πορεία τους προς διαχείριση των υπηρεσιών παροχής νερού ξανά από τους δήμους.

 Για να δώσουμε ώθηση σε αυτή δέσμευση για αλλαγή, προτείναμε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να οργανώσει  συνέλευση  με την συμμετοχή των  Δημάρχων και των επιτροπών στη Νάπολη . Εάν η πόλη της Νάπολης πετύχαινε την δημοτική διαχείριση του νερού, τότε  θα ήταν δυνατόν και κυρίως  μείζονος σημασίας η επιστροφή της διαχείρισης του νερού  στους δήμους.

 Οι προετοιμασίες για την συνέλευση  αναβλήθηκαν  από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, και ξεκίνησαν μέσα σε μια  περιρρέουσα  ατμόσφαιρα αμφιταλαντεύσεων,  αντιλαμβανόμενοι  ότι τα πράγματα δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, οι εκλογές του Φεβρουαρίου είχαν αποδυναμώσει την πολιτική θέση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του και είχαν   προηγηθεί   «ευρείες συμφωνίες» της κυβέρνησης  με την αρωγή του  Napolitano .

Αυτή η κυβέρνηση είναι υπέρ της   ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών σε συμφωνία με την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή ), ένα καθεστώς  που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της  ABC Napoli .

Στη συνέλευση της 24ης  Απριλίου, επιστήσαμε την προσοχή στις επικείμενες δυσκολίες και επαναλάβαμε  με πάθος ότι είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε.

Κάτω τα χέρια από ABC Napoli !

 Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από την Δημοτική Αρχή να «διασφαλίσει» τη θέση της  ABC Νάπολι με την παρουσία της  σε πολλά άλυτα προβλήματα :

  • Οι σχέσεις της με την ATO  (τώρα υπό επίβλεψη  αλλά διατηρεί πλήρεις εξουσίες (3)
  • Βιομηχανικό σχέδιο
  • Προηγούμενες εκτιμήσεις διαχείρισης
  • Οικονομική και εισπρακτικό σχέδιο
  • Ελλιπές διοικητικό συμβούλιο

 Τους τελευταίους μήνες ασκούμε πίεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με μη ορατά δυστυχώς  αποτελέσματα . Τα μέλη  του Συμβουλίου ήταν ασαφή και αρνητικά. Προφανώς  οι σχέσεις με το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν διακοπεί.

Τα πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με την αύξηση των τιμολογίων (στην Ιταλία, η διοίκηση της Νάπολη  ήταν πολύ γρήγορη για να εγκρίνει την AEEG [ 4 ] -  όσον αφορά της οδηγίες της Αρχής  για την Ηλεκτρική Ενέργεια και  το αέριο αντί να εναντιώνεται σε αυτές ) και το περιφερειακό νομοσχέδιο που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της SII (εταιρεία παροχής υπηρεσιών νερού), διακινδυνεύουν  την ιδιωτικοποίηση του νερού και θέτουν  σε σοβαρό κίνδυνο την τύχη της ABC Napoli.

 Αν και είναι αδύνατο να κατανοήσουμε  πλήρως τις πολιτικές που αναπτύσσονται γύρω από τη διαχείριση της  SII στην Καμπανία αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πράγμα που είναι απολύτως βέβαιο :

εμείς θα κάνουμε τα πάντα που περνούν από το χέρι μας για την καταπολέμηση αυτού του νομοσχεδίου .

Κάτω τα χέρια από ABC Napoli !

 Comitato Acqua Pubblica Napoli

 [ 1 ] ARIN (Azienda Risorse Idriche di Napoli –Εταιρεία διαχείρισης υδάτινων πόρων της Νάπολη). Spa ήταν μια εταιρεία υπεύθυνη για τη διαχείριση των υδάτων στη Νάπολη.Το Spa ( Societa perazioni ) στην Ιταλία είναι αντίστοιχο των ανωνύμων εταιρειών .

 [ 2 ] ABC Napoli είναι μια ειδική δημόσια εταιρεία (ειδική επιχείρηση), η οποία στην Ιταλία είναι αντίστοιχη ενός δημόσιου οργανισμού βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα.ABC για το ” Acqua Bene Comune » που στα αγγλικά μεταφράζεται «Το Νερό ως κοινό αγαθό» .

 [ 3 ] Η ATO ( Ambito Territoriale Ottimale ) προεδρεύεται από εκπρόσωπο της κυβέρνησης και όχι από τον δήμαρχο  του μεγαλύτερου δήμου.Η ATO συνεχίζει να αποφασίσει την τιμή του νερού που πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους .

 [ 4 ] AEEG ( Autorità per l‘ Energia Elettrica e il Gas – η Αρχή για την Ηλεκτρική Ενέργεια και το φυσικό αέριο ) είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τη ρύθμιση του ανταγωνισμού και των τιμών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στους αντίστοιχους τομείς . Η AEEG ενέκρινε μια νέα μέθοδο των υπηρεσιών τιμολόγησης του νερού που είναι ενάντια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2011.

Πηγή: www.savegreekwater.org