Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού από την Βουλή (του Εκουαδόρ)

Σε κατοχύρωση του ανθρώπινου δικαιώματος για πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, αλλά και την απαγόρευση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, έμμεσης ή άμεσης προχώρησε η Βουλή του Εκουαδόρ.

Με 103 ψήφους υπέρ, η Βουλή της Εθνοσυνέλευσης του Εκουαδόρ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τους Υδάτινους Πόρους, τη Χρήση και Ανάπτυξη των Υδάτων, περισσότερο γνωστό ως  “Νόμο του νερού”.

Με την παρουσία 126 μελών της συνέλευσης, μετά τις 09:30 ξεκίνησε η συνέχιση της δεύτερης ανάγνωσης του σχεδίου Νόμου περί Υδάτων.Παρόντες ήταν αυτόνομες ομάδες και αγρότες που σε συμμαχία με την κυβέρνηση, υποστηρίζουν αυτή την νομοθεσία.

Ο νόμος αυτός θα υπόκειται σε προεδρικό βέτο, απαγορεύοντας “κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του νερού, λόγω της σημασίας τους για τη ζωή, την οικονομία και το περιβάλλον, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπόκειται σε καμία εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση, πολυμερή οργανισμό ή εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ημεδαπή ή αλλοδαπή. Η διαχείρισή του θα είναι αποκλειστικά δημόσια ή της κοινότητας.

Αντίστοιχη νομοθετική προστασία υπάρχει ήδη στην Ολλανδια και στην Λιθουανία.

Σημείωση: Για την μετάφραση των πληροφοριών από τα ισπανικά που χρησιμοποιήθηκαν για το ποστ ευχαριστούμε θερμά την Αναστασία Παναγιωτίδου.

Πηγή: www.savegreekwater.org