Νερό και Ιδιωτικοποίηση

 Το παιχνίδι της διαβούλευσης στις πλάτες των κατοίκων των χωριών

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό - Άγνοια κινδύνου

Στην αρχική σελίδα της ΔΕΥΑΜΒ  αναρτήθηκε ο "Νέος κανονισμός άρδευσης", μόλις πριν από μερικές μέρες. Αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης από τη δημοσίευση αυτή, είναι ότι υπάρχει ένας κανονισμός ήδη, εγκεκριμένος από το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Πρόκειται ωστόσο για παραπληροφόρηση αφού αυτές τις μέρες γίνονται συνελεύσεις στα χωριά, στο πλαίσιο διαβούλευσης την οποία οι ίδιοι οι κάτοικοι  έχουν προκαλέσει από τη στιγμή που ενημερώθηκαν τυχαία και ανεπίσημα ότι κυκλοφορεί τέτοιος κανονισμός.

Στην εφημερίδα "Θεσσαλία", στις 17 Νοεμβρίου 2013, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ από γνωστή για τις φίλα προσκείμενες προς τη δημοτική αρχή θέσεις της και καλά πληροφορημένη,ως εκ τούτου, δημοσιογράφο, με θέμα τον κανονισμό άρδευσης που δόθηκε για διαβούλευση στα τοπικά συμβούλια στα χωριά.

Στο ίδιο άρθρο, η δημοσιογράφος αφού εμφανώς περιχαρής κούνησε το μαντήλι της στο "Οθωμανικό" δίκαιο, που διέπει ως τώρα την άρδευση στα χωριά, παρουσίασε τα κυριότερα κατά την άποψή της σημεία του κανονισμού. Το ρεπορτάζ αυτό έγινε γνωστό σε μέλη της Κίνησης μια βδομάδα αργότερα και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι εκτός από τους αντιδήμαρχους των δημοτικών ενοτήτων Πορταριά - Μακρινίτσας , Αγριάς και Αγχιάλου, σχεδόν κανένας τοπικός εκπρόσωπος δεν ήξερε το παραμικρό για την υπόθεση.

Πρώτος ρωτήθηκε, στις 25 Νοεμβρίου, ο αντιδήμαρχος Πορταριάς-Μακρινίτσας αν ξέρει για τον κανονισμό. Απάντησε θετικά και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο Πορταριάς για να κάνει τη διαβούλευση. Ρωτήθηκε γιατί δεν γίνονται λαικές συνελεύσεις στα χωριά γιαυτό το τεράστιο ζήτημα της άρδευσης και απάντησε...χαλαρά: "Σε δυο τρεις μέρες θα γίνει συνεδρίαση και μπορεί όποιος θέλει να είναι εκεί και να εκφράσει την άποψή του"!

Η μεθόδευση θυμίζει fast track διαδικασίες που εφαρμόζονται από την τρόικα και την κεντρική κυβέρνηση για να "ψεκάζουν, να σκουπίζουν και να τελειώνουν" γρήγορα με τα ξεπουλήματα που έχουν αναλάβει.

Άρχισαν ήδη συγκεντρώσεις και σχετικές συζητήσεις στα χωριά μετά από πρωτοβουλίες των κατοίκων. Στις Σταγιάτες έγινε λαική συνέλευση στις 4/12, στην Πορταριά έγινε στις 16/12 συζήτηση στο πλαίσιο του τοπικού συμβουλίου και αποφασίστηκε να γίνει λαική συνέλευση την Δευτέρα 23/12 σύντομα,  ενώ στη Μακρινίτσα θα γίνει συγκέντρωση την Πέμπτη 19/12 και την ίδια μέρα στην Άλλη Μριά. Ακολουθούν τα υπόλοιπα χωριά στα οποία οι κάτοικοι δεν είναι ακόμη επαρκώς ενημερωμένοι.

Η μεθοδολογία που ακολούθησε ως τώρα η δημοτική αρχή στο θέμα της διαβούλευσης, δημιουργεί ερωτήματα για τη σπουδή με την οποία θέλει να κλείσει το πακέτο της άρδευσης. Δυστυχώς υπάρχουν στα χωριά αιρετοί, οι οποίοι ακολουθούν πιστά αυτή την πολιτική που αφήνει απέξω τους αγρότες και τους κατοίκους γενικά των χωριών. Αμέτοχους και ανενημέρωτους έως νυχτωμένους.

Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει και στείλει στην ΔΕΥΑΜΒ  τη διαβούλευση, χωρίς να γνωρίζει κανείς το παραμικρό! Γιαυτό και στη συγκέντρωση που πρόκειται να γίνει στο χωριό τους δηλώνουν από τώρα "απουσία" για να γλυτώσουν προφανώς το κράξιμο.

Όσο για την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ, οι κατα τα άλλα λαλίστατοι και επιθετικοί διευθυντάδες της επιχείρησης, καλούνται να  απομακρύνουν το δημοσίευμα περί νέου κανονισμού άρδευσης άμεσα και να το αντικαταστήσουν με "Προσχέδιο ή σχέδιο κανονισμού άρδευσης" με δυνατότητα έκφρασης γνώμης των ενδιαφερομένων για τουλάχιστον ένα μήνα,  αν θέλουν έστω  να φαίνονται ακόμη και όταν δεν είναι...

Όσο για το περιεχόμενο του κανονισμού, οι μέχρι τώρα ενστάσεις καλύπτουν σχεδόν όλα τα άρθρα.

Μετά τις συγκεντρώσεις και τις συνελεύσεις και ενόψει προφανώς συζήτησης και απόφασης στο πλαίσιο του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, θα παρουσιάσουμε τα σημεία στα οποία θα έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις καθώς και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν.

Πηγή: watervolo.blogspot.gr