Νερό και Ιδιωτικοποίηση

Με την ευχή της Παναγίας, της οποίας την κοίμηση γιορτάζει ο χριστιανισμός, κεντρική και τοπική εξουσία περνάνε αυτές τις ημέρες μια σειρά από αντικοινωνικά μέτρα χωρίς καμιά ουσιαστικά αντίσταση. Η κεντρική εξουσία γκρεμίζει τις κεραίες της ΕΡΑ στα βουνά ενώ κανείς δεν ξέρει ποιο άλλο χτύπημα ετοιμάζει αυτές τις μέρες για τους εν ραστώνη ευρισκόμενους νεοέλληνες Ξωπίσω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δείχνει να συναγωνίζεται σε θρησκευτική ευλάβεια την κυβέρνηση του τόπου. Μάθαμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ, με εντολή φυσικά του Δήμαρχου, χλωρίωσε το πόσιμο νερό της Πορταριάς πριν μερικές μέρες, κατά σύμπτωση ακριβώς πριν τον 15αύγουστο.

Είναι η τρίτη και φαρμακερή φορά που επιχειρεί η ΔΕΥΑΜΒ να μαγαρίσει με χημικά και να απαξιώσει το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών και των πλατειών της Πορταριάς. Θυμίζουμε ότι την πρώτη φορά η επιχείρηση “χλωρίωση” έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2012. Τελείως δηλαδή συμπτωματικά, ακριβώς πριν από μεγάλη θρησκευτική γιορτή.

Με την ευχή της Μεγαλόχαρης η ΔΕΥΑΜΒ χλωριώνει το νερό στην Πορταριά

Φτηνή πολιτική και έκφραση πολιτικού αμοραλισμού που στην υπόθεση του νερού, ξεπερνάει τα όρια και τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών. Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου έχει στείλει το μήνυμα στο Δήμαρχο εδώ και ένα χρόνο: η χλωρίωση είναι το κόκκινο πανί για όλο τον κόσμο πάνω στα χωριά και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, είτε “μέτρια” είτε με “ολίγην”, γιαυτό και η χαρά του ανήθικου αιφνιδιασμού που συνιστά και νομικό αδίκημα, δεν θα κρατήσει για πολύ.

Ο Δήμαρχος μέσα από θεσμικά τερτίπια “κατάφερε” να βλέπει τους Πηλιορείτες από την απέναντι όχθη. Μετά την απογοητευτική εξέλιξη του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Ιουλίου - τότε γιόρταζε η Αγία Παρασκευή - ο αγώνας των κατοίκων μεταφέρθηκε στο δικό τους γήπεδο και φυσικά έχουν το πλεονέκτημα της έδρας. Στις αρχές του 12, μετά την πρώτη χημική επίθεση δηλώναμε ότι δεν γεννήθηκε ακόμη ο άνθρωπος που θα καταντήσει τους Πηλιορείτες, καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού. Τώρα ξαναστέλνουμε το μήνυμα - μήπως και δεν το κατάλαβε - πιο εξοργισμένοι και πιο αγανακτισμένοι.

Υπάρχει όμως ένα πολιτικό ζήτημα που θέλει συζήτηση. Γιατί όλα ξεκινούν από την Πορταριά; Επειδή άραγε το χωριό αυτό θεωρείται από κάποιους η ναυαρχίδα του τουρισμού; Επειδή οι πηγές της Μάνας είναι μείζονος σημασίας για τη ΔΕΥΑΜΒ; Επειδή οι τοπικοί εκπρόσωποι και ο αντιδήμαρχος της ενότητας είναι απόλυτα ενδοτικοί και δεν λένε ποτέ όχι σε ότι προστάζει ο Δήμαρχος του Βόλου; Παίζει τελικά κάποιο σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο ο “πατριάρχης” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέως Δήμαρχος της Πορταριάς και στέλεχος της παράταξης που διαχειρίζεται το Δήμο;

Όπως και να έχει το πράγμα η επιλογή του χρόνου και του τρόπου της νέας αυτής επίθεσης θα τύχει της ανάλογης απάντησης και τότε, είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουν οι "άρχοντες του τόπου" την ευλογία και τη συμπαράσταση κανενός Άγιου και καμιάς Αγίας.

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Πηγή: watervolo.blogspot.gr