Νερό και Ιδιωτικοποίηση

2017-01-13 16:04:03

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν δυο μέλη του Save Greek Water προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της εκδήλωσης «Fighting for Water Democracy in the EU following the right2water ECI» που οργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα και με την στήριξη και συμμετοχή Ευρωβουλευτών από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Γερμανία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και των δράσεων αντιμετώπισης της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης στη χώρα μας, ανακοινώθηκε ότι καταθέσαμε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσημο έγγραφο για την παροχή κάθε πληροφορίας που αφορά την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο ύστερα από την απόφαση 1906/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης τόσο των μετοχών όσο και της διαχείρησης της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία το Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να μας απαντήσει εντός 15 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πίεση για ιδιωτικοποίηση του νερού από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έκνομη καθώς είναι αντίθεση στο άρθρο 345 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την παραίνεση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που καλεί την Επιτροπή να μην πιέζει τις υπό επιτήρηση χώρες σε αυτό το ζήτημα.

Μέλη πολλών ελληνικών συλλογικοτήτων, επιστημονικών φορέων καθώς και των συνδικάτων των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ βρέθηκαν στις Βρυξέλλες το προηγούμενο διήμερο και συμμετείχαν στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση για το μέλλον του νερού στην Ευρώπη μαζί με εκπροσώπους κινημάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επιστήμονες καθώς και εκπροσώπους οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού όπως η Food and Water Europe και η European Public Services Union.

Ένας, ένας οι ομιλητές από το βήμα παρουσίασαν τα τεκταινόμενα στις χώρες τους και όπως αναφέρθηκε στα συμπεράσματα έγινε διάφανο ότι κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις είναι η έλλειψη δράσεων από πλευράς Επιτροπής προκειμένου να απαντήσει θετικά στα αιτήματα των Ευρωπαίων Πολιτών για την νομοθέτηση του ανθρώπινου δικαιώματος σε νερό και αποχέτευση, να σταματήσει η πίεση για ιδιωτικοποίηση και να προστατευθεί ο πόρος από την εμπορευματοποίηση Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι η «κανονικότητα» στην διαχείριση του νερού είναι η δημόσια διαχείριση σε ποσοστό 90% παγκοσμίως ενώ ακόμη και χώρες που ιδιωτικοποίησαν τις υπηρεσίες τις επαναδημοτικοποιούν με αυξανόμενη τάση τα τελευταία 15 χρόνια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση όλες τις τοποθετήσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησαν από ελληνικής πλευράς οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδημούλης και Κούλογλου (αν και ήταν απόντες την ώρα της συζήτησης για το ελληνικό θέμα) και ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Γραμματικάκης.

Την επομένη της εκδήλωσης οργανώθηκε άτυπη συνάντηση εργασίας με όλους τους συμμετέχοντες και εξεδώθη ψήφισμα που παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου. Σε αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η Ευρωβουλευτής κα Σακοράφα, ο πρόεδρος της ΟΜΕ -ΕΥΔΑΠ κ. Γιώργος Σινιώρης εκπροσωπώντας τους παρευρισκομένους κ. Παύλο Δραγκόλα Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και κ. Γιώργο Αρχοντόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, η κα Κανελλοπούλου από το SGW που διάβασε το ψήφισμα, ο δρ. Άκης Κακλής Διδάκτωρ Υδρογεωλογίας εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και ο κ. Κώστας Λυμπέρης εκ μέρους του Συμμετοχικού Ενωτικού Κινήματος Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ. Μπορείτε να δείτε σε μαγνητοσκόπηση την συνέντευξη τύπου.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της κ. Κανελλοπούλου του SAVEGREEKWATER μεταφρασμένης στα ελληνικά.

«Πολλά έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες για την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης και την άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού. Μάλιστα, το προηγούμενο ραντεβού μας για να συζητήσουμε το μέλλον του νερού στο Ευρωκοινοβούλιο, ακυρώθηκε λόγω της έκτακτης ολομέλειας για το Brexit. Πολλά έχουν ειπωθεί αλλά λίγα έχουν γίνει καθώς όσοι έχουν εξουσία και όσοι δεν έχουν συναινούν στην διάδοση του δημοκρατικού ελλείμματος στη λήψη αποφάσεων και παρόλα αυτά μένουν αδρανείς λες και πρόκειται για ένα αναπόδραστο φυσικό φαινόμενο όπως ένα τσουνάμι.

Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί αυτή η αδράνεια έχει γίνει κοινός τόπος αλλά δυστυχώς αυτό που την ακολουθεί είναι ένα ναυάγιο.

Παρόλα αυτά, προς το παρόν, οι περισσότεροι, επιβαίνουμε πάνω στο κατάστρωμα του Ευρωπαϊκού πλοίου και πίνουμε τα κοκτέιλ μας καθώς η δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη του κοινωνικού συμβολαίου που είναι απαραίτητα για την σταθερότητα και την ευημερία των κοινωνιών μειώνονται και διαστρεβλώνονται. Οι περισσότεροι δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται για το παγόβουνο που βρίσκεται στη ρότα μας.

Θέλουμε να υπολογίζουμε τους εαυτούς μας στις εξαιρέσεις. Ως ακτιβιστές του νερού έχουμε την τάση να προσέχουμε τα παγόβουνα και επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για το μεγάλο που αντιμετωπίζουμε από το 2011 στον αγώνα μας να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα που ως εκ θαύματος εμφανίστηκε ως όρος και προϋπόθεση γραμμένη και λαξευμένη επανειλημμένως στις δανειακές συμφωνίες της χώρας με τους πιστωτές της.

Μαζί με πολλούς άλλους ακτιβιστές, συνδικάτα και οργανώσεις, πολλοί εκ των οποίων είναι χαρά μου ότι βρίσκονται εδώ σήμερα, τρέξαμε μια επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης. Πείσαμε με συμπαγή επιχειρήματα την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, όπως απέδειξε το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης και πλέον οι Έλληνες, όπως οι Ιταλοί στο παρελθόν, όπως οι πολίτες στο Παρίσι και το Βερολίνο είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτή την πολιτική σχεδόν ομοφώνως.

Παρουσιάσαμε πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό την ορθολογική επιχειρηματολογία μας πίσω από τις θέσεις μας. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, εξυπηρετούν περίπου 5 εκ και 1 εκ πολίτες αντιστοίχως, έχουν ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη, παραμένουν κερδοφόρες ακόμη και μες την κρίση και μάλιστα εκτελούν και αναπτυξιακά προγράμματα σε ορισμένες περιπτώσεις και με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Στον πολύπλοκο παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο τίποτε δεν είναι τέλειο, πάντως σε σχέση με τους τιτάνιους αντιπάλους τους του ιδιωτικού τομέα, οι ελληνικές υπηρεσίες ύδρευσης μοιάζουν με τακτοποιημένα μικρά σπιτάκια σε μια χωματερή χρέους και ρίσκου.

Δουλέψαμε σκληρά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο χτίζοντας συμμαχίες και ασκώντας πίεση και ασφαλώς συμμετείχαμε την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water καταφέρνοντας να διπλασιάσουμε σε σχέση με το μίνιμουμ το νούμερο των υπογραφών.

Και κυρίως καταφέραμε να έχουμε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την πώληση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% των μετοχών. Βασιζόμενοι σε αυτή θεωρήσαμε το θέμα λήξαν και ελπίσαμε ότι το καμάρι του δυτικού πολιτισμού, οι δημοκρατικοί θεσμοί ήταν ακόμη όρθιοι.

Προς οργή μας, ανακαλύψαμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ Τσίπρας ο οποίος μέχρι το 2015 ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της right2water και δηλωμένος πολέμιος της ιδιωτικοποίησης πείστηκε (;) να προχωρήσει με τα εξής:

Αρχικώς η κυβέρνησή του δέχτηκε να υιοθετήσει το περιβόητο asset development plan με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις που αποτελεί δεσμευτικό μέρος του τρίτου μνημονίου. Σε αυτό το σχέδιο υπάρχει μια πρόβλεψη για την αχρείαστη και εναντίον του δημοσίου συμφέροντος πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ και υπάρχει επίσης και μια σκανδαλώδης πρόβλεψη για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκ ευρώ από τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ προς τους μετόχους σε μια πρωτοφανή ανάμειξη στα εσωτερικά μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας. Αυτά τα 40 εκ. επιπλέον από τα 20 που είχαν ήδη δοθεί σε μερίσματα και τις ζημίες των 17 εκ. υπό την μορφή «επένδυσης» στην Attica Bank άδειασαν τα ταμεία κατά 77 εκ. και είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική υγεία της υπηρεσίας ύδρευσης 5 εκατομμυρίων πολιτών.

Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ο κ. Τσίπρας μυστηριωδώς συμφώνησε να ενταχθούν οι δύο εταιρίες στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο από τον καταστατικό του νόμο είναι μια οντότητα που δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα και ελέγχεται από τους πιστωτές. Ο κ. Ζακ Λε Παπ, γάλλος γραφειοκράτης και πρώην συνεργάτης της κας Λαγκάρντ στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών είναι τώρα πρόεδρος αυτού του συμβουλίου. Δεν υπάρχει χρόνος για να σας ξεναγήσω σε όλες τις λεπτομέρειες αυτού του τερατώδους ταμείου αποκρατικοποιήσεων που αυτή την στιγμή έχει στην κατοχή του τις περισσότερες από τις εναπομείνασες αξίες του ελληνικού κράτους, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτές αλλά και όλη την ιστορία της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα σε ένα φυλλάδιο τεκμηρίωσης που έχουμε ετοιμάσει για σας στα αγγλικά αλλά πιστέψτε με όταν σας λέω ότι στην πραγματικότητα όχι μόνο τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ άδειασαν αλλά και στις δύο εταιρίες η διαχείριση ιδιωτικοποιήθηκε κατά παράβαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον οι υπηρεσίες ύδρευσης έχουν εργαλειοποιηθεί σε αντίθεση με τον κοινωφελή σκοπό τους και έχουν μετατραπεί σε χήνες που κάνουν χρυσά αυγά στην υπηρεσία του σκοπού του νέου υπερταμείου.

Βεβαίως δεν ήμασταν ποτέ αφελείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι λομπίστες πίσω από κλειστές πόρτες και γιατί οι γίγαντες του ιδιωτικού τομέα ενδιαφέρονται να πάρουν στα χέρια τους την περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν θα χάσω χρόνο να κριτικάρω τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Οι επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις και μόνον ως τέτοιες μπορούν να κριθούν.

Οι αληθινοί ένοχοι της αποτυχίας των θεσμών είναι πολύ φοβούμαι, άλλοι, όχι μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε.

Ο καιρός για το παιχνίδι του κρυφτού τελείωσε. Δεν θα ανεχθούμε πλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παριστάνει την γάτα του Σρέντιγκερ που υποστηρίζει και δεν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση σε διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Απαιτούμε να μάθουμε πώς οι υπηρεσίες ύδρευσης κατέληξαν να είναι μέρος των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου κατά παράβαση του άρθρου 345 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Δικαιούμαστε να γνωρίζουμε σύμφωνα με τον Κανονισμό Aarhus και τους Κανονισμούς περί Διαφάνειας και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου εξαιρεθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης από οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της.

Με επίσημο έγγραφο που καταθέσαμε σήμερα το πρωί και που θα παρουσιάσουμε αύριο στην συνέντευξη τύπου, ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποκαλύψει κάθε σχετική πληροφορία και ζητούμε την δική σας στήριξη προκειμένου να τους πιέσουμε η απάντηση να είναι ουσιαστική.

Όποια κι αν είναι όμως η απάντηση, δεν είναι αυτή που κάνει τον άνδρα αλλά ο άνδρας αυτήν για να παραφράσω τον αρχαίο τραγικό δραματουργό Αισχύλο.

Ακόμη και αν παρουσιαστεί ως κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πώς μπορούμε να πειστούμε ότι υπάρχει οτιδήποτε κυρίαρχο σε μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει ότι δεν θα νομοθετεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της; Και κυρίως ποιος είναι ο υπόλογος για την δυστυχία, τη φτώχεια και την απώλεια των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι αληθινοί ένοχοι και γιατί δεν παρουσιάζονται προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους;

Μαζί με τους φίλους μας από το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού από το Βερολίνο, το Παρίσι, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία την Πορτογαλία, την Ισπανία θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας το δικαίωμά τους στο νερό. Δεν θα ανεχθούμε όσους εγκαθιδρύουν αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς και τους καθιστούν παρωχημένους εξαιτίας της δικής τους αδράνειας. Δεν πρόκειται να προσποιηθούμε ότι υπάρχουν ακόμη δημοκρατικές διαδικασίες συμμετέχοντας σε γραπτούς μονολόγους για δείκτες ποιότητας στο πόσιμο νερό όταν το τεράστιο παγόβουνο της κώφευσης στους επιτυχημένους αγώνες των Ευρωπαίων πολιτών ορθώνεται μπροστά στην πορεία της Ε.Ε.

Το να νομοθετηθεί το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, το να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών μέσω οδηγιών, συνθηκών και εμπορικών συμφωνιών , το να σταματήσει η απαίτηση από τις χώρες υπό επιτήρηση να παραδώσουν τα κλειδιά των κερδοφόρων υπηρεσιών ύδρευσής τους είναι το σωστό. Και είναι το σωστό γιατί είναι η εκφρασμένη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών. Το παγόβουνο θα λιώσει κάτω από την θέρμη από τις ενωμένες μας καρδιές και προσπάθειες γιατί αν φθάσει κανείς στο σημείο όπου οι υπάρχοντες θεσμοί να μην υποκύπτουν στην λαϊκή βούληση, τότε θα πρέπει να εκλείψουν οι θεσμοί, όπως σοφά προειδοποιεί ο Νόαμ Τσόμσκι.

Σας ευχαριστώ»

Σημείωση: Το SAVEGREEKWATER θέλει να ευχαριστήσει δημόσια την Ευρωβουλευτή κα Σακοράφα και το staff του γραφείου της για την αψεγάδιαστη διοργάνωση της εκδήλωσης και για την πλήρη ελευθερία κινήσεων και λόγων που μας παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδήλωσης και της επίσκεψής μας αναγνωρίζοντας στην πράξη την δηλωμένη επανειλημμένως πολιτική ανεξαρτησία της πρωτοβουλίας μας.

Πηγή: www.savegreekwater.org