Άρθρα στον Τύπο

Ενας νέος αγρότης, απόφοιτος Ιατρικής, που πρωταγωνίστησε στην ίδρυση μιας πρότυπης γαλακτοπαραγωγικής μονάδας, σχολιάζει το κίνημα που αναπτύσσεται για φθηνά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες.

Τι φέρνει το «κίνημα της πατάτας»;

Οποιαδήποτε προσπάθεια που εμπεριέχει χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, με τη βοήθεια του διαδικτύου, δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί θετική και ελπιδοφόρα. Θετική εξέλιξη αποτελεί επίσης και η προσπάθεια απομόνωσης ορισμένων μεσαζόντων που με τις ενέργειές τους στρεβλώνουν την αγορά, δεν τιμούν τον κλάδο τους και πλήττουν το κοινωνικό συμφέρον.

Πιστεύετε ότι η πρωτοβουλία έχει μέλλον; Θα επεκταθεί για παράδειγμα και σε άλλα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα;

Το κίνημα, στην παρούσα φάση, χαρακτηρίζεται από τον ακτιβισμό. Αυτό όμως που θα κρίνει τη συνέχιση και τη διόγκωσή του είναι το επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας. Κρίσιμο είναι, επίσης, το κατά πόσο θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε μια προσπάθεια οργανωμένη, συνεταιριστικής μορφής, σε επιχειρηματική βάση με γνώμονα το συμφέρον τόσο των παραγωγών όσο φυσικά και των καταναλωτών. Αν δεν ισχύσουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, υπάρχει κίνδυνος η ίδια η πρωτοβουλία να οδηγήσει σε στρέβλωση της αγοράς και να στραγγαλίσει επιχειρήσεις που με νόμιμους τρόπους μεταποιούν, διακινούν και εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα.

Περιμένατε την εκδήλωση αυτής της κίνησης;

Δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο πως ενέργειες που σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης έγιναν δεκαετίες πριν, στη χώρα μας υιοθετούνται τώρα. Τα ολιγοπώλια υπάρχουν παντού στην Ευρώπη, όχι μόνο στη χώρα μας, και ως αντίβαρο στις αθέμιτες επιδιώξεις τους λειτουργούν ισχυροί υγιείς Συνεταιρισμοί. Εστω και αργά, και εν μέσω της κρίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία του Συνεταιρίζεσθαι, ξεπερνώντας τα μικροσυμφέροντα και τις πεπαλαιωμένες και κατεστημένες νοοτροπίες που ταλανίζουν χρόνια τους παραγωγούς.

Τι πρέπει να αλλάξει στον χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας;

Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας εξαρτάται από το εάν τα αγροτικά προϊόντα είναι φθηνότερα, από το εάν ενσωματώνουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα εισαγόμενα, αλλά και από τη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας και της διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η διαχρονική ανικανότητα της κρατικής μηχανής να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εσκεμμένη, κάποιες φορές, ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού και την απουσία ελέγχων, μας κατέστησαν χώρα ελλειμματική στα αγροτικά προϊόντα και με πολύ μικρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Συνυπεύθυνοι θεωρούνται, βέβαια, και οι ίδιοι αγρότες, οι οποίοι, ενδεχομένως και από έλλειψη παιδείας, δεν φρόντισαν να συνδυάσουν την παραγωγικότητά τους με την επιχειρηματικότητα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, μέσα στην κρίση η ίδια η κοινωνία δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης και στον τομέα μας, γυρίζοντας την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και στις πρακτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Με ποια στρατηγική θα μπορούσε ο αγροτικός τομέας να ανακάμψει;

Η έννοια της συλλογικότητας και της προάσπισης του κοινού καλού που επιτυγχάνεται μέσα από το συνεταιρίζεσθαι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία μηχανισμών προώθησης των προϊόντων των παραγωγών, χωρίς να παραβλέπεται η αναγκαιότητα των μεταποιητών και των εμπόρων στη διάθεση των προϊόντων. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η επιχειρηματικότητα του διαδικτύου, που θα έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους των προϊόντων στον καταναλωτή. Επίσης, σε επίπεδο κράτους, οι θεσμοί που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και στον παραγωγό, όπως οι θεσμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα οι δήμοι, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ενεργό ρόλο.

Εστω και αργά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της συνεργασίας, ξεπερνώντας τις πεπαλαιωμένες νοοτροπίες

Ο Θανάσης Βακάλης είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας «ΘΕΣγάλα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

Τι λένε οι δήμαρχοι

Κώστας Ασκούνης πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Καλλιθέας
Η προώθηση και κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων, σήμερα, θα πρέπει να εκληφθεί ως πατριωτικό καθήκον.Προϋποθέσεις γι' αυτό είναι να αφυπνιστεί και να το αγκαλιάσει η κοινωνία, εμπεδώνοντας και μια άλλη καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς και να βρεθούν τρόποι ώστε να αποκτήσουν διάρκεια τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αθανάσιος Ζούτσος δήμαρχος Παλλήνης, Ανθούσας και Γέρακα
Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας του εισοδήματος που συνεχώς συρρικνώνεται. Εφόσον το κράτος δεν μπορεί να μας προστατέψει, η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί καταργώντας αυτούς που δημιουργούν μεγάλο κόστος ζωής και δεν αντιλαμβάνονται ότι σήμερα δεν μπορεί κάποιοι να κερδοσκοπούν. Ενισχύουμε τους συμπολίτες μας που θα παίρνουν φθηνά προϊόντα αλλά και τους παραγωγούς σε αυτήν την προσπάθειά τους.

Χρήστος Κορτζίδης δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει να έχει μια συνέχεια. Δεν το βλέπουμε σαν κάτι το ευκαιριακό. Εχουμε ξεκινήσει με δημότες μας και έχει δημιουργηθεί ένας δημοτικός προμηθευτικός συνεταιρισμός και θέλουμε αυτή η δράση να αναπτυχθεί. Ανάλογοι συνεταιρισμοί πρέπει να υπάρχουν και συνεχώς να ενισχύονται είτε στον χώρο της παραγωγής είτε της κατανάλωσης.

Νίκος Χιωτάκης δήμαρχος Κηφισιάς
Στην προσπάθεια αυτή για την προσφορά στον καταναλωτή σε τιμή παραγωγού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από κάθε λογής μεσάζοντες, θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε τους παραγωγούς που έχουν αδιάθετα προϊόντα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θέλουμε να βοηθήσουμε αγρότες και καταναλωτές. Δεν θα παγιώσουμε μία μόνιμη κατάσταση.

Νίκος Χαρδαλιάς δήμαρχος Βύρωνα

Αποτελεί ένα κίνημα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διαχρονικότητα του εγχειρήματος και αφού πλέον η πολιτεία δεν έχει διαμορφώσει εθνική καταναλωτική συνείδηση θα το πράξουν οι ΟΤΑ μέσα από προσεγγίσεις αυτοοργάνωσης. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στέλνουμε το μήνυμα όλη αυτή η προσπάθεια να μη λειτουργήσει με βάση το κέρδος. Είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσει τους πολίτες με όποιον τρόπο μπορεί στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.

Βασίλης Ζορμπάς δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Η Δημοτική Αρχή της πόλης αντιλαμβανόμενη πλήρως τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται καθημερινά και στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά εργάζεται εντατικά για να προσφέρει λύσεις στήριξης και προστασίας του κοινωνικού ιστού της πόλης.

Πηγή: www.ethnos.gr