Άρθρα στον Τύπο

Πού θα βρείτε αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες

Όλο και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά τα τελευταία 24ωρα το «κίνημα της πατάτας» στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς ξεφυτρώνουν σαν τα ... μανιτάρια οι υπαίθριες αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης λοιπόν, όπου στο «κίνημα» μπαίνουν όλο περισσότεροι δήμοι και την Κατερίνη, από όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία, φθηνές πατάτες θα πωληθούν τις επόμενες ημέρες σε Χαλκιδική, Βέροια και Βόλο.

Μάλιστα, το κίνημα της πατάτας δεν θα σταματήσει στις... πατάτες, αλλά θα επεκταθεί- κατά τα φαινόμενα- και σε άλλα προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται η διάθεση φθηνών αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.

Συνεχίζεται και αύριο η πώληση φθηνής πατάτας στο Σέιχ Σου
Περίπου 15 τόνοι πατάτας σε τιμή 0,25 ευρώ το κιλό, μοιράστηκαν σήμερα σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.

Αύριο Τετάρτη, πρόκειται να μοιραστούν σε καταναλωτές άλλοι 15 τόνοι πατάτας Ανω Βροντούς. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9.30-10 το πρωί, στην περιοχή του Σέιχ Σου, δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, αλλά πατάτες θα μπορούν να αγοράσουν -όπως και τις προηγούμενες μέρες- μόνο όσοι καταναλωτές φρόντισαν να τις παραγγείλουν από πριν, είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail vivika@agro.auth.gr ) είτε τηλεφωνικώς (στο 2310 99 88 23).

Όπως δήλωσαν συνεργάτες του ομότιμου καθηγητή Γεωπονικής, Χρίστου Καμενίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι διανομές θα συνεχιστούν, αλλά γίνονται σκέψεις ώστε να εμπλακούν στη διαδικασία και οι δήμοι, έτσι ώστε η πώληση της φθηνής πατάτας να γίνεται τοπικά και να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις οι πολίτες.

Παραγγελίες για ρύζι και πατάτες στον δήμο Θερμαϊκού από αύριο μέχρι 21/3
Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα μοιράσει μέσα τον Μάρτιο και ο δήμος Θερμαϊκού. Σε συνεργασία με πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, οι πατάτες θα πωλούνται σε τιμή 0,30 ευρώ/κιλό, σε συσκευασίες των 10 κιλών, ενώ οι ρυζοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας θα μοιράζουν ρύζι "νυχάκι", γλασέ, Καρολίνα και Μπονέτ σε πεντάκιλες συσκευασίες (σε τιμές από 0,74-1,00 ευρώ/κιλό αναλόγως ποικιλίας).

Όσοι κάτοικοι και δημότες του δήμου Θερμαϊκού επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά των προϊόντων σε προνομιακές τιμές μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.thermaikos.gr ή σε έντυπη μορφή, στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.

Στη συνέχεια, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, που θα καθοριστεί κατόπιν ενημέρωσης των καταναλωτών, θα γίνει η διάθεση των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Και φασόλια στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Μέχρι 20/3 οι παραγγελίες
Ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος θα προχωρήσει -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του- στην οργάνωση αγοράς προϊόντων (ρύζι, φασόλια, πατάτες) σε τιμές παραγωγού.

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα, καλούνται να δηλώσουν το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν, καθώς και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο e-mail του δήμου: info@ampelokipi-menemeni.gr ή καλώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 729618, 2310 729602 και 2310 729608, 2310 729600, 2310 729679 και 2310 729604.

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία, εκτός από ρύζι και πατάτες, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Σε επαφή με τους κατά τόπους αγροτικούς συνεταιρισμούς βρίσκεται και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, για να διατεθούν τα προϊόντα τους σε τιμές παραγωγού. Αρχικά, επιλέχτηκαν ως προϊόντα η πατάτα, το λάδι, το αλεύρι, το ρύζι, η φακή και τα φασόλια, «με τα πρώτα μηνύματα να καταφθάνουν θετικά», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν πληροφορίες από τους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από το ενημερωμένο δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών, ενημερώνουν τους πολίτες για τη συγκέντρωση παραγγελιών. Αυτοί θα προμηθεύονται τα προϊόντα σε ημέρα που θα ορίζει ο δήμος απευθείας από τους παραγωγούς στην ποσότητα που επέλεξαν.

Ήδη, εξασφαλίσθηκε η προμήθεια πατάτας από το Κ.Νευροκόπι Δράμας και ρυζιού από τη Χαλάστρα, όλα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Αύριο φθάνει δείγμα ελαιολάδου από τη Λακωνία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με παραγωγούς και για τα άλλα προϊόντα, με το δήμο να δίνει έμφαση στον έλεγχο ποιότητάς τους ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο νοθείας ή αλλοίωσης. Εκτιμάται πως η πρώτη διάθεση των προϊόντων θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτοιμοι να ταξιδέψουν 50 χλμ για να αγοράσουν φθηνές πατάτες στη Χαλκιδική!
Και στη Χαλκιδική θα φτάσουν αύριο οι φθηνές πατάτες Νευροκοπίου. Όπως δήλωσε η Ιωάννα Kαρούλη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η διανομή περίπου 30 τόνων σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί αύριο, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων.

Από τα 900-1000 τσουβάλια των 30 κιλών το καθένα, που αναμένεται να διατεθούν αύριο (σε τιμή 0,28 ευρώ/κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), τα 800 περίπου έχουν ήδη προπληρωθεί! Όσοι προπλήρωσαν τις παραγγελίες τους μέχρι σήμερα, θα μπορούν να παραλάβουν αύριο τις συμφωνηθείσες ποσότητες.

«Ενδιαφέρον υπάρχει από τα γύρω χωριά, αλλά και από πιο μακρινές περιοχές όπως το Πλαγιάρι, που απέχει 50 χλμ από τα Σήμαντρα και το Παλιούρι», εξηγεί η κα Καρούλη. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους στα εξής τηλέφωνα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων 2373061284, Νίκος 6973208642 και Βαγγέλης 6937123055.

Πατάτες και στη Βέροια, το Σάββατο
Το Σάββατο 10 Mαρτίου θα φτάσει στη Βέροια η νταλίκα που θα μεταφέρει τις φθηνές πατάτες Νευροκοπίου στην Ημαθία, κατόπιν πρωτοβουλίας των «Πολιτών της Βέροιας» και με πρώτους «πωλητές» τούς εθελοντές της πόλης. Η διανομή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τις παραγγελίες τους στα τηλέφωνα 6982171461, 6975504391 και 6946381707. Αναμένεται να διατεθούν περίπου 25 τόνοι πατάτας.

Φθηνές πατάτες πωλούνται επίσης στο Βόλο (0,25 ευρώ το κιλό), στο πλαίσιο του κινήματος "Άνωση Εθελοντές Βόλου» και με την αλληλεγγύη της «Ένωσης Καταναλωτών Βόλου», του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κτλ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.

Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή;
Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή ενδέχεται να πωληθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει του Πάσχα, αν και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ευπαθές ανεβάζει τον πήχη των οργανωτικών αναγκών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, «οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες. Είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται την κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά και συντήρησή του, δηλαδή ειδικά οχήματα μεταφοράς, ψυγεία κτλ., οπότε η διάθεσή του έχει αυξημένες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε όμως να το πετύχουμε, έστω σε μικρές ποσότητες και σε τοπικό επίπεδο».

Και παντοπωλείο που παρακάμπτει τους μεσάζοντες
Μπορεί η πλειοψηφία των καταναλωτών να «ανακαλύπτει» τώρα το κίνημα της αγοράς αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά ένα παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη κάνει περίπου αυτό, εδώ και έναν χρόνο! Πρόκειται για τον αστικό προμηθευτικό συνεταιρισμό «Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων» (ΣΠΑΜΕ), το πρατήριο του οποίου λειτουργεί στην οδό Μελενίκου 29 και «σπάει» το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Το προϊόν φτάνει κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, σε κόστος που προκύπτει από τις τιμές χονδρικής συν ένα ποσοστό 10% για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του πρατηρίου της Σ.ΠΑ.ΜΕ.

Πηγή: www.newsit.gr