Τρόφιμα

ΑΝΩΣΗ - Ραντεβού το Σεπτέμβρη!Αγαπητοί συμπολίτες, έχουμε ήδη συμπληρώσει ενάμιση χρόνο δράσης από το Φεβρουάριο του 2012. Σίγουρα όσοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα κίνημα που θα «ξεφουσκώσει» έχουν πλέον διαψευστεί.

Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει 18 διανομές ελληνικών προϊόντων. Διατέθηκαν εκατοντάδες τόνοι προϊόντων, απευθείας από τους παραγωγούς σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Μαγνησίας. Καταλύτης σε αυτήν την προσπάθεια, η συμμετοχή των εθελοντών της Άνωσης, Βολιώτες που προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό για να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία.

Αποτέλεσμα της δράσης μας δεν ήταν μόνο η διάθεση φθηνών και ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και η πίεση που ασκήθηκε σε μεγάλα σουπερμάρκετ ώστε να μειωθούν οι τιμές. Είναι σημαντικό ότι πολλοί παραγωγοί μπήκαν στη διαδικασία να συσκευάσουν οι ίδιοι το προϊόν τους, να το μεταφέρουν και να το πουλήσουν στο Βόλο. Απέφυγαν τους μεσάζοντες, μετέτρεψαν το προϊόν τους σε πραγματικό εμπορικό προϊόν έτοιμο προς πώληση, είχαν άμεση είσπραξη των χρημάτων τους. Για πρώτη φορά καρπώθηκαν οι ίδιοι, χωρίς διαμεσολαβητές, τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Εξασφάλισαν το κέρδος της παραγωγής τους και ταυτόχρονα βοήθησαν τον κόσμο στις δύσκολες στιγμές που περνά.

Βέβαια υπήρχαν και παραγωγοί, όπως με το ελαιόλαδο και τις καλοκαιρινές πατάτες, που επιδίωξαν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, αρνήθηκαν να στηρίξουν τον κόσμο και να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας. Είναι σαφές πως δε μπορούμε να ακολουθήσουμε παραγωγούς που δεν αναλογίζονται, ειδικά σήμερα, την ευθύνη που έχουν και λειτουργούν με χρηματιστηριακούς όρους της αγοράς. 30 χρόνια στρεβλής λειτουργίας της αγοράς είναι αρκετά, κάποια στιγμή θα πρέπει να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

Εκτός από τις διανομές που πραγματοποιήσαμε, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και αυτούς που έχουν ανάγκη, που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν στοιχειώδη και βασικά αγαθά. Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, έχουμε δωρίσει ποσότητες προϊόντων στα περισσότερα σπίτια γαλήνης των ενοριών του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπως και σε ιδρύματα.

ΑΝΩΣΗ - Ραντεβού το Σεπτέμβρη!

Στην τελευταία διανομή του περασμένου Ιουλίου και σε συνδυασμό με την ανταποδοτικότητα από τη συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου, η ΑΝΩΣΗ συγκέντρωσε 160 κιλά τρόφιμα και 40 λίτρα απορρυπαντικών, τα οποία μοίρασε σε 16 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συλλογή ρούχων που πραγματοποιείται στις τελευταίες διανομές.

Ευχόμαστε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Έτυχε στη δικιά μας γενιά, να περάσουμε τα πιο δύσκολα χρόνια των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ζούμε σε μια εποχή που έχουν μπει στο στόχο όλα τα κεκτημένα του λαού μας. Επικρατεί η τρομοκρατία της ανεργίας και της απόλυσης, ιδρύθηκε ταμείο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα αγαθά της Δημόσιας Υγείας και τελευταίως της Δημόσιας Παιδείας πλήττονται.  Και όλα αυτά στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της προόδου. .. Ότι δε κατάφεραν το ’90, πιστεύουν πως έχουν διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να το πετύχουν σήμερα. Τριάντα χρόνια μας έκαναν  να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, το διαίρει πραγματικά ΒΑΣΙΛΕΥΕ.

Δυστυχώς όμως γι αυτούς θα διαψευστούν. Κι αυτό γιατί φαίνεται σήμερα στην κοινωνία μας, ότι πάνω απ’ όλα δεν είναι ο εγωισμός, η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία, η αυτοοργάνωση φέρνει αποτελέσματα, η αλληλεγγύη είναι το όπλο απέναντι σε όλα αυτά που θέλουν να περάσουν.

Μέσα στον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διανομή της ΑΝΩΣΗΣ.  Ραντεβού λοιπόν το Σεπτέμβρη! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη.

Από την ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου